Ga naar hoofdinhoud
Eten en Drinken

Eten en drinken

Eten en drinken heb je elke dag nodig. Het geeft je energie om te spelen, leren en groeien. Maar soms eten en drinken we ook dingen die slecht voor ons kunnen zijn.

Eten wereldwijd

  1. Waarom prakken Nederlanders hun eten?

    Stamppot met een kuiltje

    Stamppot met een kuiltje
    2:06
  2. Hollandse Nieuwe

    Rauwe haring, echt Hollands

    Rauwe haring, echt Hollands
    2:09
  3. Hoe wordt Limburgse vlaai gemaakt?

    Een zoete vlaai op zijn Limburgs

    Een foto van een Limburgse vlaai die door iemand met een mes doormidden gesneden wordt.
    2:53
  4. Italiaans eten

    Het Klokhuis

    Italiaans eten
    14:42
  5. Hoe worden croissants gemaakt?

    Kneden, vouwen, rollen en bakken

    Foto van verse croissantjes in vitrine.
    3:13
  6. Chinezen en eten

    Rijst en noedels

    Rijst en noedels
    3:51
  7. Koken in Hong Kong

    Hoe is het om in Hong Kong te wonen?

    Hoe is het om in Hong Kong te wonen?
    5:28
  8. Theedrinken in Marokko

    In Marokko wordt muntthee gedronken

    In Marokko wordt muntthee gedronken
    1:46

Gezondheid

  1. Wat zijn vitamines?

    Clipphanger

    Wat zijn vitamines?
    1:30
  2. Wat zijn calorieën?

    Clipphanger

    Wat zijn calorieën?
    1:28
  3. Waarom is snoep moeilijk te weerstaan?

    Spreek met jezelf af hoeveel je mag eten

    Een foto van chocolaatjes in de vorm van Sinterklaas in plastic verpakking.
    1:40
  4. Waarom vinden we patat, pannenkoeken en pizza zo lekker?

    Onze hersenen houden van vet

    Een foto van een driedimensionale animatie van de grijze hersenen in een menselijk hoofd. Ernaast staan een kartonnen bakje friet met mayonaise en een punt van een pizza. Van beide etenswaren wijst een witte pijl naar een rood plekje in de hersenen.
    6:42
  5. De 5-seconderegel klopt niet

    Binnen één seconde zitten er al bacteriën op je voedsel

    Een onscherpe foto van etensresten die op de grond liggen, zoals een stukje bloemkool, een spekje en een bruin nootje. Voor de foto zijn allemaal bacteriën getekend. Ze hebben een rode rand en roze binnenkant, met rode rondjes en zwarte streepjes erin.
    1:45
  6. Waar in mijn eten vind ik energie?

    Caloriën, vetten, koolhydraten en eiwitten

    Caloriën, vetten, koolhydraten en eiwitten
    4:34
  7. Alcohol

    Het Klokhuis

    Alcohol
    15:00
  8. Het ontbijt

    Heel belangrijk, ook als je wilt afvallen

    Heel belangrijk, ook als je wilt afvallen
    1:41

Test je kennis!

  1. Wat weet jij over spijsvertering?

    Quiz over de weg van voedsel

  2. Wat weet jij over ziek zijn?

    Quiz over ziek en gezond zijn

Eten vroeger

  1. Wat aten Nederlanders vroeger?

    Vlees, vergeten groente en fruit

    Vlees, vergeten groente en fruit
    7:56
  2. Eten conserveren in de Gouden Eeuw

    Zout, zuur of scheurbuik

    Een foto van twee vrouwen in een keuken met een wit kapje op hun hoofd. De ene vrouw heeft een wit bord vast met zoute haringen erop die op zuurkool liggen. De andere vrouw heeft een wit kommetje vast, met een houten lepel erin, waar zuurkoolsoep inzit.
    1:55
  3. De boerderij

    Hoe was het vroeger op de boerderij?

    Hoe was het vroeger op de boerderij?
    1:08
  4. De eerste boeren

    Zelf het land bewerken met de hak en de graafstok

    Een foto van een groep mensen verkleed alsof ze uit de oertijd komen. Ze hebben bijlen en ander gereedschap in de hand. Ze staan te juichen bij een stukje kale grond met een varken. Achter hen staan tenten, een houten hek en een bos.
    1:44
  5. Waarom jagen jagers?

    De Buitendienst

    Waarom jagen jagers?
    20:06
  6. Eten

    Pieter in de prehistorie

    Eten
    23:16
  7. Waar komt patat vandaan?

    De geschiedenis van friet

    De geschiedenis van de friet
    2:47

Interactieve schoolplaten

  1. Je lichaam: organen

    Interactieve schoolplaat langs je organen

  2. Je lichaam: botten

    Interactieve schoolplaat door je skelet

Smaak

  1. Smaak

    Het Klokhuis

    Smaak
    15:27
  2. Wat is smaak?

    Proeven met je tong, neus en ogen

    Proeven met je tong, neus en ogen
    8:27
  3. Kun je proeven zonder neus?

    Als je niks ruikt proef je ook niks

    Een foto van presentator Eva die met de duim en wijsvinger van haar rechterhand haar neus dichthoudt. Ze houdt haar linkerhand omhoog ter hoogte van haar neus en kijkt naar de camera. Ze draagt een zilverkleurige armband en ketting met sterretjes eraan.
    2:59
  4. Helpt melk tegen pittig eten?

    Zo blus je je mond na een hete peper

    Een foto van presentatoren Tirsa en Eva. Voor de foto is een brandend vuur zichtbaar. Tirsa neemt een slok van een glas melk terwijl Eva bezorgd toekijkt. Tirsa neemt een grote slok melk, omdat ze net een hap van de hele hete peper Habanero heeft genomen.
    3:04
  5. Hoe herkent ons lichaam zuur?

    Door kleine smaakontvangers op je tong

    Tekening van hersenen en gekleurde lijnen en Serah ligt ernaast op de grond.
    3:28
  6. Waarom smaken bananensnoepjes niet naar banaan?

    De smaak van uitgestorven bananen

    Een foto van presentator Janouk die een bananensnoepje in haar rechterhand omhoog houdt en een 'echte' banaan van de fruitsoort in haar linkerhand omhoog houdt voor de camera. Janouk kijkt recht in de lens terwijl ze spreekt.
    2:56
  7. Wat zijn microgroenten?

    Kleine groentes vol smaak

    Een foto van Janouk in een kas vol met groene plantjes die op verhoogde tafels staan. Janouk heeft een klein vierkant plastic bakje met een groen plantje erin vast. Het is een microgroente, een eetbaar plantje wat heel snel geoogst wordt, zoals tuinkers.
    3:12
  8. Hoe wordt vanille gemaakt?

    Van orchidee tot smaakbom

    Een foto van de handen van Janouk die een zwart staafje openbuigt met bruine randen en onderkant. Het staafje geeft een vanillelucht af. Het is een verschrompeld staafje van de vanilleplant, dat tijdens het groeien op een groen sperzieboontje lijkt.
    3:09