Amerikaanse en Britse troepen vallen in maart 2003 Irak binnen.
Anders dan bij de vorige Golfoorlog willen ze nu wel het regime van Saddam Hussein omverwerpen. Wat ook anders is: er is geen toestemming van de VN voor een oorlog en ook is er geen directe aanleiding om zo’n conflict te beginnen.
Wel zijn er in de VS op 11 september 2001 aanslagen gepleegd, door terroristen van Al Qaida. De Amerikanen vallen daarom kort daarna Afghanistan binnen. In dat land heeft Al Qaida vrij spel onder het regime van de Taliban. Amerika jaagt op Osama bin Laden.
Maar tegelijkertijd worden in de VS plannen gemaakt voor een aanval op Irak. De officiële reden: Saddam zou massavernietigingswapens hebben en banden met terroristen. Amerika leeft dan in een sfeer waarin, zo zou later blijken, te weinig kritische vragen worden gesteld bij al die beweringen.
De inval begint op 20 maart 2003. Vanuit Koeweit trekken Amerikaanse en Britse troepen de grens met Irak over. Ook vinden er net als in 1991 bombardementen op Bagdad plaats. Op 9 april komen de troepen diep Bagdad in. Op een centraal plein trekken ze een standbeeld van Saddam omver. Het regime van Saddam is voorbij. In december wordt hij uit een gat in de grond gehaald.
Maar het wordt nog niet rustig in Irak. Terwijl de Amerikanen ontdekken dat Saddam helemaal geen massavernietigingswapens meer had, en ook geen banden met Al Qaida, komt die terreurbeweging juist naar Irak toe om tegen de Amerikanen te vechten. “Al Qaida in Irak” ontstaat. Zij worden gesteund door soennieten in Irak. Door het verdwijnen van Saddam, verdwijnt ook hun bevoorrechte positie. Ook hebben de Amerikanen het complete leger van Saddam naar huis gestuurd. En dat is gevaarlijk: want nu zijn er duizenden ontevreden mannen, met toegang tot wapens.
Die giftige cocktail van oude Saddam-aanhangers die een verbond sluiten met Al Qaida-terroristen zorgt voor chaos in Irak. Duizenden Amerikaanse soldaten komen om bij aanslagen, net als vele duizenden burgers. Pas als de Amerikanen de boze soennitische Irakezen kunnen losweken van die Al Qaida-terroristen, gaat het iets beter met de veiligheid in Irak.
Eind 2011 durven de Amerikaanse troepen te vertrekken. Dat zal maar van korte duur zijn, want een paar jaar later zal het restantje van het Iraakse Al Qaeda zich omvormen tot de terreurgroep IS. Opnieuw moeten er dan weer Amerikaanse troepen naar Irak.