Er zijn ook koffies die je niet in de supermarkt kunt kopen, maar wel kunt drinken in een horecagelegenheid. Paul Manetti verkoopt sinds 2009 exclusief aan cafés en restaurants in het hogere segment.
Mijn koffie is alleen maar te verkrijgen voor de horecaondernemer. Ik vind dat de horecaondernemer die wil zich graag onderscheiden, die wil graag een product brengen wat je in de supermarkt niet kunt krijgen, vraagt een prijs voor een kopje koffie, bijvoorbeeld 2 Euro of 2 Euro 20 voor een cappuccino. En als je die koffie dan ook voor 5 of 6 Euro per pond in de supermarkt kan krijgen, dan heeft zo’n ondernemer geen verhaal richting zijn klant of zijn gasten. En ik zie juist in die niche, daar zie ik gewoon mogelijkheden om zo’n merk als Manetti neer te zetten.
Ik wil niet mee met de grote jongens, omdat het zit allemaal met dezelfde uitstraling, het is allemaal een wit kopje met daarop een logootje van het merk. Ik wil juist die passie, die verhalen vertellen over Italië met daarbij een lekkere koffie. En met daaromheen dus een aantal producten die je daarbij nodig hebt om het te kunnen verkopen. Denkend aan porselein, suiker, melk; in ieder geval een kant en klaar productconcept voor de horecaondernemer.
Zou je dat kunnen ondersteunen, een Barristawedstrijd onder het personeel van Grand Café Samen?
Dat is geen enkel probleem, leuk!
Dan moet je ons zeker in deze tijden moet je je ergens mee kunnen onderscheiden en niet alleen op de grote stukken, maar juist de details worden steeds belangrijker.
Ik heb concurrenten van diverse pluimage, dus dan van grote Italiaanse koffiebedrijven die er met hun gelikte Italiaanse concept op de Nederlandse markt komen, vaak kwalitatief ook best wel hoogwaardige koffie hebben, maar ik heb ook regionale concurrenten, dus een hip koffiemerkje van een kleine branderij uit Amsterdam en omgeving, die probeert ook met biologische koffie, vaak ambachtelijk gebrand, ook een stukje markt te veroveren.
Dit is een hoogwaardige kwaliteitkoffie, een koffie die voornamelijk komt uit Zuid-Amerika, Mexico, Guatemala, Peru, dat zijn ook componenten die we in de Manetti koffie hebben zitten.
En heel veel mensen willen wel graag dat uniek onderscheidende concept in de niche, maar als het uiteindelijk dan op geld aankomt, dan wordt er toch vaak nog wel gekeken naar, ja, wat de mainstream doet, dus wat een kilo koffie bij een groothandel kost of wat de grote spelers per kilo koffie vragen. En dan haken er toch veel af.
Kijk: ik probeer mij op allerlei manieren dan te onderscheiden. En zomaar uitbrengen van een koffie in het bruine doosje, ja, dat doet iedereen al, dus ze betalen een mooie prijs voor de koffie, het is een hoogwaardig product, dus waarom dan ook niet van de verpakking iets moois maken?
Als er in een markt wordt gevraagd naar een koffie die goedkoper is wil het niet zeggen dat je dan de koffie direct goedkoper moet maken, maar dan ga ik juist weer meer stoppen in mijn uitstraling, dus misschien nog mooiere kopjes of een nog betere smaak koffie te gaan ontwikkelen, die net weer even wat anders is dan de rest.