Meestal begin ik met de kop. Daar gebruik ik een schedel voor, een afgietsel zoals dit. Maar zoals je kan zien, is hij heel plat. Katten hebben een hele brede schedel. Waarschijnlijk doordat hij zo lang in de grond gelegen heeft? Ja. Hij is gewoon verdrukt. Als ik dat herstel, moet ik eerst een kopie maken van deze schedel. De kopie snijd ik over de breukvlakken, overal waar hij gebroken is, stuk. En dan breng ik hem terug naar de oorspronkelijke vorm. In wetenschappelijke boeken staan er maatstreepjes bij. Dus je weet hoe breed iets geweest moet zijn.
Als ik dan de schedel goed heb, ga ik met klei de spieren op de schedel opbouwen. Ik kijk heel goed naar hoe spieren nu bij katachtigen lopen. Dus ik maak eigenlijk de spieren na van tijgers en leeuwen. En als de kop klaar is, dat maak je een mal. Dat is een afdruk van de kop. Hier zitten de tanden. Dit is dus de onderkant, dit de bovenkant. Normaal zit het dus zo op elkaar. Dit giet je dan vol met kunststof die hard wordt. Alles wat hier nu klei is, dat wordt hard plastic. En de bek, hoe maak je die? De bek giet ik eigenlijk al mee. Maar de tong maak ik apart en die lijm ik daarna terug. Dat ziet er goed uit!
Als de kop van de sabeltandtijger klaar is, dan kan kunstenaar Remie met 't lichaam beginnen. De afmetingen van de kop bepalen hoe groot het lichaam moet zijn. Maar hoe weet je dan de houding? Dan kijk je naar dieren die ongeveer op dezelfde manier gejaagd hebben of zich bewogen hebben. Sabeltandtijgers waren uniek, maar de botten lijken het meest op die van hyena's. Die hebben ook een hoge schouder en een lage kont. En het zijn ook langeafstandslopers. Daarom gaan we ervan uit dat het langeafstandslopers waren. Als je op die manier bepaalt hoe het dier eruit moet zien, dan maak je eerst een schaalmodel van klei. En uiteindelijk wordt dat ingescand in een 3D-model. En dan wordt hij weer uitgesneden door een speciaal bedrijf in schuim. En uiteindelijk krijg je dan deze stukken. Doe jij de achterpoten? Ja. Kijk, dan heb je gewoon een romp met beentjes. En die zet je dan in elkaar. Een soort puzzel. Een soort puzzel, ja. Maar nou zie je nog niet wat het is. Het is... de baby-mammoet! Ja, dat maakt wel uit! Dat maakt uit, hè. Ik doe er staal in. Dan komt er een harde laag op. En dan doe ik de haren erop. Dit is een plaatje van een beeldje dat 30.000 jaar oud is. Dat heb ik gebruikt voor het patroon. Dus dit is gemaakt door een verre voorvader die echt sabeltandtijgers heeft meegemaakt. Ja. Je kan zien dat de wang zwart is met een lichte vlek onder zijn oog. En een zwarte streep over z'n zijkant.
Oké, daar komen we. En na maanden keihard werken heb je dan uiteindelijk een sabeltandtijger! Compleet met nagels, tanden, tong, snorharen, ogen en zelfs littekens. Waarschijnlijk zoals hij hier heeft rondgelopen 26.000 jaar geleden.