Zo! Wat een beest! De wolharige neushoorn. En wat dacht je van deze levensgevaarlijke sabeltandtijger! Die liep hier 40.000 jaar geleden gewoon rond in het wild. Kijk naar die vlijmscherpe tanden!
Deze mammoetbaby stampte hier met zijn enorme ouders en duizenden andere mammoeten door het steppegras. Niet te geloven, maar al deze beesten, ook deze holenberen, hebben vroeger gewoon echt in ons land rondgelopen. Maar ze zijn ook allemaal al meer dan 10.000 jaar uitgestorven. Het enige wat van ze is overgebleven zijn botten en tanden. Hoe kom je er dan achter hoe die dieren er vroeger uitzagen en leefden? Daarvoor moet ik bij kunstenaar Remie Bakker zijn. Hij maakt levensechte modellen van prehistorische dieren gebaseerd op de wetenschap.
Remie! Pascal, hai. Jouw atelier, even serieus, dit is net een museum. Overal schedels. En hier een enorme holenbeer. Wat een prachtige kop, man. Zelfs met littekens. Maar hoe weet jij of wat je maakt ook echt klopt? Dat is een hele goeie vraag en een terechte vraag. We hebben geen foto's. Maar we hebben wel botten. En we hebben mummies. Ik werk samen met wetenschappers. En gelukkig is het ook zo dat er mensen in die tijd leefden, die voor ons aantekeningen gemaakt hebben! Grottekekeningen? Grottekekeningen! Een voorbeeld. De wolharige neushoorn? Ja. De mammoet. Ja, de mammoet. Heel herkenbaar. En de grottenleeuw. Die tekeningen gebruik je dan als uitgangspunt. En er zijn ook heel veel schedels en skeletten gevonden van dieren uit die tijd. Dit is de schedel van een vrouwelijke mammoet. Een echte? Ja. Deze komt uit Rusland. En moet je kijken hoe mooi die nog is. Het is alsof dat beest vorig jaar is doodgegaan. Het is heel mooi bewaard gebleven. Maar... het kan nog spannender! Ze hebben in Rusland namelijk ook mummies gevonden van mammoeten en hun baby's. Met haar en oortjes en een slurfje, alles erop en eraan, 42.000 jaar oud. In perfecte staat? Bijna perfect bewaard gebleven. Die vertellen ons nog meer over hoe die mammoeten eruit zagen.