Wij, Nederland zijn een vrije samenleving waar mensen hun eigen keuzes kunnen maken. In Nederland mag men denken wat men wil en geloven wat men wil.
Een zaaltje vol blije, soms ietwat gespannen gezichten. Nieuwe Nederlanders beloven tijdens de naturalisatieceremonie dat ze de rechten en de plichten die bij het Nederlanderschap horen zullen respecteren.
Dat verklaar en beloof ik. Van harte gefeliciteerd.
Vanaf nu hebben ze allemaal officieel de Nederlandse nationaliteit.
Wat is volgens u het belangrijkste kenmerk van de Nederlandse identiteit? Ik denk de vrijheid. Ik denk de vrijheid van mening. De vrijheid. Ik kan alles zeggen wat ik denk.
Als je komt van Syrië naar hier is het een vrij land. De gelijkheid hier. Als Nederland niet een vrij land is, dan weet ik niet wat een vrij land is!
Nederland staat internationaal bekend om z'n vrijheid. Hier mag je zijn wie je bent, denken, zeggen en geloven wat je wilt. Dat is al zo sinds de Gouden Eeuw. Het heeft alles te maken met onze koopmansgeest.
Als jouw welvaart en jouw welbevinden rust op internationale handel, en dat is gewoon het geval, al aan het eind van de 15e eeuw. Dat is nog steeds het geval. wij zijn echt internationale handel, daar bestaan wij van. Dan word je vanzelf tolerant en dan word je vanzelf open. Want als je geld wil verdienen, dan ga je niet zeggen: 'Ik ga alleen geld verdienen met iemand die precies hetzelfde denkt als ik en mensen die iets anders denken, weg ermee.' Nee, in principe drijf je handel met iedereen. En die pragmatiek zit dus heel diep in deze samenleving. En die heeft dus allerlei dingen mogelijk gemaakt en ook een klimaat geschapen waar mensen van heinde en verre zich hier hier thuis voelden, omdat ze dingen konden zeggen die ze thuis niet konden zeggen. Dat geldt tot en met nu.
Hoe welkom ze van oudsher ook zijn, lang niet iedereen is blij met de komst van de nieuwe Nederlanders. Hun religieuze normen en waarden kunnen botsen met de individuele vrijheid van onze seculiere samenleving, zegt demograaf Jan Latten.
Als je 't helemaal terugbrengt naar de essentie, dan is aan de ene kant de tijdgeest van nu in Nederland die individuele vrijheid. En die vindt plaats binnen de wettelijke kaders waarbij we heel belangrijk vinden gelijkheid, dat is echt een item. En aan de andere kant een nieuwe bevolkingsgroep die vindt dat ze ook recht van spreken hebben en die eigenlijk vinden dat die individuele vrijheid niet voorrang heeft, maar dat die godsdienstige opvattingen bepalen hoe ver je vrijheid gaat. En het is meer dan duidelijk dat dat botst.
Uit het SCP-onderzoek blijkt dat dit gevoel breed leeft onder de bevolking. De islam wordt gezien als de op één na grootste bedreiging van de Nederlandse identiteit.
Loop maar even mee, jongens. Schoenen uit? Alleen de schoenen uit.
Een groep leerlingen van een basisschool krijgt een rondleiding door de Imam Malik-moskee in Leiden.
Degene die z'n schoenen uit heeft gedaan en in het rek heeft gestopt, mag mij achternalopen, dan gaan we de gebedsruimte in.
Terwijl veel Nederlanders in de islam een bedreiging zien van onze vrijheid, wordt volgens moslims juist de godsdienstvrijheid in Nederland bedreigd.
Heerlijk hè, die zachte vloer? Ja.
De vrijheid van godsdienst in het algemeen staat onder druk. Als ik kijk naar de contacten die ik heb met andere geloofsgemeenschappen, met de Joodse gemeenschappen en met christelijke gemeenschappen, dan zie je dat men zich echt wel zorgen maakt over de godsdienstvrijheid in het algemeen. Het lijkt wel alsof we in een land zijn komen te wonen waarin geloven een vies woord is geworden. En als het gaat om de moslims, dan geldt dat natuurlijk nog veel en veel meer, omdat die gewoon heel prominent constant aangevallen worden.
Het debat is in Nederland uiterst gepolariseerd. Uit het onderzoek van het SCP blijkt nu dat, meer nog dan de islam, juist die polarisatie wordt gezien als de allergrootste bedreiging voor de nationale identiteit. In politiek en media zetten stevige standpunten de toon. Op de Bazaar in Beverwijk klinkt een ander geluid.
Merkt u in uw dagelijks leven veel van spanningen tussen de bevolkingsgroepen?
Nee, helemaal niet. We zijn een multiculturele samenleving, dus dat gaat best goed. Ik heb ook collega's, Turkse jongens, Marokkaanse jongens... Ik heb er geen last van. Ik vind het gezellig, het hoort erbij. Als je dat met z'n allen doet, dan kom je een heel eind. Multiculturele samenleving geen probleem, zegt u? Nee hoor. Elkaar respecteren, dat is veel belangrijker. Ja. Elkaar respecteren en goed met elkaar omgaan. Dan kom je een heel eind.
Je ziet dat we eigenlijk een soort van parallelle werkelijkheden hebben gecreëerd. De werkelijkheid die gecreëerd wordt in het debat, tussen haakjes. Dat wordt deels gevoed door de politiek en de media en deels op social media. Maar daarnaast heb je gewoon een miljoen moslims die elke dag wakker worden, hun broodjes smeren, hun kinderen naar school brengen en daarna met hun niet-islamitische collega's gewoon de hele dag aan het werk zijn. En met hun niet-islamitische collega's sporten en ga zo maar door. Dus die werkelijkheid die inderdaad op social media en in het debat naar voren komen, dat heeft heel weinig te maken met de dagelijkse werkelijkheid waarin wij ons als moslims gewoon staande houden, net als iedere andere Nederlander.
Kijk maar om je heen. Er is geen ruzie, er is geen gezeik, geen gezeur. Iedereen is gewoon plezierig boodschappen aan het doen, aan het eten, aan het genieten. Ook dat is Nederland? Dit is Nederland. Dit is Nederland!