Dit is de verzamelaar, Meijer Lavino. Dit was zijn obsessie. Wel duizend stuks Delfts blauw. Een privécollectie aardewerk van museale omvang die nu echt in een museum komt.
Meijer Lavino verzamelde tweetallen. Dan kun je koeien en paarden combineren, terrinetjes, maar ook verschillende decoraties en vormen. Zo'n terrine, zo groot, is echt waanzinnig. Een snoek. Allemaal in elkaar gedraaide vissen. Weten we het jaar van maken? Ja, zo rond 1750. Het is heel knap, als je dit bakt in de oven, dat 't er zo uitkomt: Met het relief, maar zonder barsten. Dat is technisch echt heel moeilijk.
Het ontstaat met de oprichting van de VOC in 1602. We halen prachtig porselein uit China naar Nederland. Dat kenden wij niet. Wij aten nog van hout en tin. En ineens is daar dat blauw-witte stralende porselein. In Delft zien de plateelbakkers hun kans schoon. Ze denken, dit kunnen wij ook. We hebben wel geen porseleinaarde in Nederland, maar ze maken een prachtig imitatieproduct. En ze volgen de mode van alles wat nieuw in Nederland komt. Het wordt een ongekend succes. Uiteindelijk zijn er 34 fabrieken die miljoenen stuks maken. In Europa zijn we twee eeuwen lang, tussen 1610 en 1820 marktleider in prachtig keramiek.
Jullie zijn bij Royal Delft, een Delfts-blauw-fabriek opgericht in 1653. Al bijna vier eeuwen produceren wij Delfts blauw aardewerk. Er zijn nog steeds fabrieken in China en andere delen van Azië die ook nog Delfts blauw maken, of een wit product met blauwe decoratie. Het is over de hele wereld populair. Rusland heeft een eigen variant van blauw op wit, en Portugal. Het is een populaire samenstelling. Maar China maakt dus Delfts blauw? Ja, de cirkel is rond. Wat wij uit China haalden en waar wij een Nederlands product van hebben gemaakt, dat imiteren zij nu weer.
Het Haags Gemeentemuseum had al veel Delfts blauw en droomt nu hardop over een nieuw te openen museum. Het Gemeentemuseum en het Escher Museum hier in de stad zijn partners. Het Escher Museum hoopt naar de oude Amerikaanse ambassade te gaan. Dan komt het winterpaleis vrij. En dat zou ideaal zijn voor het Delfts aardwerk. Dat past daar zo goed, in een voormalig paleis. Wanneer gaat het open? Dan moet eerst Escher verhuizen naar de voormalige ambassade. Die moet verbouwd worden. Dat duurt wel een aantal jaren. Maar zo in 2025 zit je aardig op de rit. Het gaat er komen. Wat mij betreft wel.
Dat zulke stukken zo lang overleefd hebben terwijl ze zo breekbaar zijn! Ze moeten gekoesterd zijn door families, door wie het heeft doorgegeven in de tijd. Dit vind je niet. Dit zijn echt unieke stukken. Dat die nu nog bestaan, we zijn er ontzettend blij mee. Durf je het wel vast te houden? Ja. Niet over nadenken!
Ik denk dat het de laatste decennia zich ontwikkeld heeft van een oubollig imago tot iets wat trendy is bij ontwerpers, ook in de kledingbranche, waar dan ook. En het wordt een nationaal symbool van onze identiteit. Maxima droeg een blauwe inhuldigingsjurk. De Blauwe Salon in Huis ten Bosch is opnieuw ingericht. Het regeringsvliegtuig heeft Delfts aardewerk aan boord. Zelfs De Toppers verschijnen in Delfts blauwe pakken.