Ga naar hoofdinhoud
Programmaheaders

Atlas in de klas

De meest interessante reportages, gesprekken en fragmenten uit het wetenschapsprogramma Atlas (NTR).

  1. Hoe berekenen forensisch onderzoekers het tijdstip van overlijden?

    Op basis van lichaamstemperatuur

    Een foto van twee mensen in een wit werkpak, die gebogen achter een pop zitten. De pop heeft grijs haar en ligt op de grond met een witte doek eroverheen. Het is een nagemaakte situatie waarin een dood persoon gevonden wordt in een kamer van een huis.
    7:06
  2. Wat is literatuur?

    Een kwaliteitsstempel of een persoonlijk oordeel

    Een foto van een man en een vrouw die ieder aan één kant van een witte tafel vol boeken staan. Bij een deel van de boeken ligt een nummer erachter van één tot tien. Op de achtergrond is een bar met flessen drank en taartjes in een koeling zichtbaar.
    10:38
  3. Het glasmysterie

    De overgang van vloeibaar naar vast

    Een foto van een rood opgloeiend stuk glas op een stalen staaf dat op een rek ligt. Het glazen deel heeft rechts de bolle vorm van een gloeilamp. De arm van een man houdt de bolle vorm vast tussen een zwarte haak en draait de staaf rond op het rek.
    6:33
  4. Is een winterslaap voor mensen weggelegd?

    Onderzoek naar winterslaap bij mens en dier

    Een foto van een man met zijn ogen dicht en zijn handen tegen elkaar. Het lijkt alsof de foto gemaakt is door een bevroren raam, met ijs langs de randen.Over de foto heen is een tekening van een thermometer.
    3:01
  5. Wat kunnen eeuwenoude blaadjes ons vertellen over het weer?

    Onderzoek naar berkenblaadjes uit de Vikingtijd

    Een foto van een besneeuwd gebied met naaldbomen. De foto is genomen van grote hoogte, zodat de bomen recht van boven te zien zijn.
    8:08
  6. Wat doet plastic met het leven in de sloot?

    De effecten van micro- en nanoplastics

    Een foto van twee mensen met schepnetten in hun hand bij een slootje. Ze hebben regenlaarzen aan. Op de grond ligt een witte bak om dingen uit de sloot in te scheppen. Op de achtergrond zijn een vijver, riet en wat huizen.
    6:05
  7. Wat kunnen we leren van skeletten?

    Informatie over stress, bloedarmoede en malaria

    Een foto van een schedel op een kleine verhoging. Rondom de schedel liggen andere, kleinere botten. Op de achtergrond is een tafel te zien met nog een skelet.
    7:06
  8. Hoe kunnen zee-egels bijdragen aan het herstel van het koraal?

    Zee-egels kweken en uitzetten op Saba

    Een foto van een zee-egel op een natte hand. De zee-egel ziet eruit als een klein zwart bolletje met rondom lange stekels. Achter de hand zijn bakken met water te zien.
    6:11
  9. De waterstofkorrel als alternatief voor olie en gas?

    Een duurzame energiedrager

    Een foto van iemand in een witte jas met een veiligheidsbril op en groene handschoenen aan. Hij staat bij een metalen rek met een glazen pot en plastic slangetjes. Hij doet iets in de pot met een trechter.
    9:07
  10. De kabelbacterie

    Stroomgeleider uit de sloot

    Een foto van een groen voorwerp dat onder een microscoop ligt. Een microscoop is een apparaat waarmee je hele kleine dingen groter kunt zien. Boven het voorwerp is een soort buis, waar de persoon doorheen kijkt naar het voorwerp.
    6:21
  11. Kunnen voedselbossen de wereld voeden?

    Een landbouwmethode die de natuur het werk laat doen

    Een foto van een deel van een struik met rozenbottels. Er zijn vijf rozenbottels heel duidelijk te zien, en een heleboel blaadjes.
    6:03
  12. Dyslexie bij baby's

    Onderzoek naar spraakwaarneming

    Een foto van een volwassene met een baby op schoot, van achteren gezien. De baby heeft een muts op met allemaal draadjes eraan. Ze zitten aan een tafel met een computerscherm en speelgoed.
    8:52