Senegal is een land in West-Afrika. Het is ongeveer 5 keer zo groot als Nederland. In Senegal is veel armoede, vooral op het platteland. Veel mensen werken er op het land. Ze laten er hun dieren grazen of ze verdienen hun geld met het verbouwen van pinda's, mango's of rijst. Maar er wordt ook geld verdiend met de visserij.
De producten van het land of het water worden op de markt verkocht. Ook langs de kant van de weg worden er producten te koop aangeboden. Zo ook Fatumata: zij verkoopt mango's.
Senegal is erg afhankelijk van het weer, want met slecht weer kunnen de oogsten mislukken. Het regenseizoen is van juli tot midden oktober. In het Noorden van het land regent het veel minder en daar valt maar net genoeg water om de belangrijke pindateelt mogelijk te maken. In het Zuiden regent het vaker. Meestal zijn het stortbuien die wel enkele uren kunnen duren. Het regent dan keihard.
Het kan ook wel heel heet worden in Senegal. In het binnenland zelfs wel 50 graden Celsius. In Senegal leven iets meer dan 10 miljoen mensen, dat is minder dan in Nederland. Heel veel mensen, bijna 1 van de 2 Senegalezen, is jonger dan 15 jaar. De hoofdstad van Senegal is Dakar. Daar leven bijna 2 miljoen mensen, het is een heel drukke stad. Op het strand van Dakar is het een komen en gaan van kleurrijke bootjes. En vissers zijn druk met de vangst in de weer. Het drukke leven in de grote stad lijkt hier ver weg.
Senegal is redelijk vreedzaam. Alleen in het Zuiden is het onrustig. Fatumata heeft met rebellen te maken gehad. En ook het leven van Adamar is door het conflict veranderd. Toch is Senegal één van de meest rustige landen in Afrika.