Dit is Niger, een land in West-Afrika. Niger is een heel erg dor en droog land. Het hele jaar door schommelt de temperatuur tussen de 30 en 50 graden. In het noorden ligt de Saharawoestijn. Hier groeit bijna niets. Er woont dan ook bijna niemand.
Het gebied in het zuiden noemen we de Sahel. Het is een streek waar iets meer begroeiing is en waar de meeste mensen wonen. Die mensen gebruiken veel hout, om hun huizen te bouwen en om te kunnen koken. Ze káppen meer bomen dan er groeien. En omdat er dus maar weinig bomen staan, zijn er ook weinig boomwortels die de vruchtbare grond vasthouden.
De wind blaast de grond zó weg. En er blijft te weinig grond over om gewassen op te verbouwen. Dit noemen we bodemerosie. Door de bodemerosie breidt de woestijn zich steeds verder uit. Het regent zelden in Niger. Hoe komt dat?
In de tropen valt de meeste regen in gebieden waar de zon loodrecht boven staat. Dat komt omdat dáár het aardoppervlak heel warm wordt en de lucht opstijgt. Geen wonder dus dat het bij de evenaar veel regent.
Maar de zon staat niet het hele jaar recht boven de evenaar. In juli, augustus en september bijvoorbeeld, staat de zon boven het gebied waar ook Niger ligt. In Niger valt dus alleen regen in de zomermaanden. De rest van het jaar is het er droog. Maar áls het regent, regent het zo hard dat het meeste water niet door de bodem wordt opgenomen. Het spoelt weg en neemt de vruchtbare grond mee. En omdat het zo warm is, verdampt ook nog eens een groot deel van het water.
Planten kunnen hierdoor niet goed groeien. Om bodemerosie tegen te gaan, worden nieuwe bomen geplant. Er komt een stenen dijkje om iedere boom, om er voor te zorgen dat het regenwater niet direct kan weglopen. En om te voorkomen dat de wind de aarde kan wegblazen wordt er gras gezaaid.