Ze kunnen kruipen, klimmen, wandelen. Sommige zijn superrustig, andere weer onwijs snel. De één is felgekleurd en de ander heeft weer een hele goede schutkleur. Maar ze hebben één ding gemeen. Ze komen uit dezelfde dierenfamilie en ze hebben allemaal schubben. Ik heb het over reptielen. En ik maak kennis met iemand die echt helemaal gek is van ze.
Zo. Da's een druktemaker. Laten we haar even een beetje rustig worden. Wat is er voor jou zo fascinerend aan reptielen? Het zijn oeroude dieren. Ze zijn er al veel langer dan dat wij hier zijn. En ze komen bijna overal ter wereld voor. Alle reptielen hebben allerlei soorten coole gadgets moeten ontwikkelen om te kunnen overleven waar ze zijn. En wat maakt een reptiel dan een reptiel? Dat kan je bij deze heel goed zien. Hij heeft schitterende schubben over heel zijn lichaam. En dat maakt reptielen uniek. Ze stammen af van de amfibieën en die leven met name in het water, dus die hebben een hele dunne, slijmerige huid. Maar die reptielen gingen steeds meer op het land leven en die hadden niks aan een dunne huid, want dan droog je uit. Dus ze hebben schubben ontwikkeld zodat ze vocht kunnen vasthouden. En ze slepen met hun buik over de grond, dus hebben ze een stevig pantser zodat de ingewanden goed beschermd blijven.
O. Jij hebt er zin in, Frits. Zooo. Ja, deze is echt supergrappig. Zijn reptielen eigenlijk ook slim? Reptielen zijn vaak meer instinct gericht. Dus op het vinden van voedsel, warmte en veiligheid. En ze hebben ook allemaal trucjes, hè. Kameleons zijn eigenlijk een soort grote trukendoos. Hij heeft hele bijzondere handjes. Die lijken misschien wat onhandig, maar juist die handjes helpen hem om in bomen en struiken te leven. Hij kan precies een handje om een takje heen doen. En ook zijn staart gebruikt hij om dingen vast te pakken. En die ogen gaan echt alle kanten op. En ook individueel van elkaar. Ze kunnen verschillende kanten opkijken. Ze hoeven niet met hun ogen naar hetzelfde ding te kijken. Zo kunnen ze dus ook hun hele omgeving waarnemen. En in dit kleine bekje zit een tong die twee keer zo lang is als zijn lichaam.
Heel veel mensen denken dat kameleons veranderen van kleur om zichzelf te camoufleren. Dat klopt eigenlijk niet. Ze doen het om twee redenen. De eerste is om te communiceren. Ze gebruiken die kleur om aan hun soortgenoten te laten weten: met jou wil ik wel paren. De tweede reden: reptielen zijn koudbloedig. Dus stel, je hebt het koud en je moet opwarmen. Dan kan je jezelf donker maken en dan absorbeer je meer zonlicht. Heb je het te warm, dan maak je jezelf licht. Cool hè? Echt geniaal.