Dit is een komeet. Het lijkt misschien een beetje een saaie brok steen die zich door de ruimte verplaatst. Maar van kometen kunnen we heel veel leren!
Onze aarde is nu een mooie blauwe bol, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Moeder aarde is 4,5 miljard jaar geleden ontstaan en is lange tijd een onrustige, hete vuurbol geweest. Hoe er later water op is gekomen, waaruit het leven is ontstaan, daar wordt veel onderzoek naar gedaan.
En daar kunnen de ‘saaie’ steenklompen ons bij helpen. Het zou namelijk wel eens zo kunnen zijn dat door inslagen van kometen er water op aarde terecht is gekomen. En dan zijn de kometen dus ook verantwoordelijk geweest voor het ontstaan van leven op aarde.
Kometen zijn in dezelfde tijd ontstaan als de planeten van ons zonnestelsel. Dat is destijds een heftige bedoening geweest, Maar het is lastig om precies te achterhalen hoe het 4,5 miljard jaar geleden allemaal gegaan is. Ook hier kunnen de kometen ons helpen.
De kometen zweven al miljarden jaren onaangeroerd door het zonnestelsel. Ze komen uit de buitenste regionen van het zonnestelsel, en draaien rondom de zon. De kometen zijn een schat voor de wetenschap, omdat ze uit het oudste materiaal in het zonnestelsel bestaan en veel kunnen vertellen over de beginjaren.
Als een komeet in de buurt van de aarde komt kunnen we hem onderzoeken. Het beste is te proberen een ruimtevaartuig op een komeet te laten landen. Dat is in 2014 voor het eerst gelukt. Hopelijk komen we nu nog veel meer te weten over onze aardse geschiedenis met dit bijzondere, en dus helemaal niet zo saaie brokje ruimtesteen.