Als we kijken naar dit schilderij, wat zou je dan kunnen horen? Waarschijnlijk alleen maar het inschenken van de vloeistof. Verder helemaal niks. Totale verstilling in het schilderij. We kijken naar een jonge vrouw in een keukentje. Ze staat voor een raam, zilverachtig licht komt naar binnen, schijnt op haar voorhoofd. Ze draagt een wit mutsje, een geel jasje en een helderblauwe schort. En voor haar op tafel een kan en wat brood. Maar verder helemaal niets. Zelfs de achterwand is helemaal leeg.
Dit schilderij is geschilderd door Johannes Vermeer in 1660. En hij schildert ongelooflijk kleine details in het schilderij. Als we hieronder kijken, dan zien we een rijtje van Delftsblauwe tegeltjes en in het raam een kapot venstertje. En zelfs wat kleine spijkergaten in de muur. Heel het schilderij is ontzettend helder en scherp weergegeven.
In de Gouden Eeuw kwam verf niet uit een tube. Zoals de bijzondere blauwe kleur die Vermeer gebruikte. Hij werd gemaakt van lapus lazuli. Een half edelsteen helemaal uit India en Afghanistan. Superduur dus. Deze steen werd vermalen tot blauw poeder en hier deed men onder andere wat lijnzaadpoeder bij. Dit werd uitgewreven op een steen tot het een blauw papje werd: de blauwe verf.
Deze jonge vrouw merkt niet eens dat we haar aan het bekijken zijn. Het is net of we stiekem in de deuropening staan zonder dat zij het in de gaten heeft. Ze is helemaal in zichzelf bezig met een hele alledaagse taak. Wel bijzonder, een schilderij waar een gewoon dienstmeisje de hoofdpersoon is.
Dit gewone, alledaagse tafereeltje van een melkmeisje in een keuken, was typisch Nederlands. In de rest van Europa houden ze van grote schilderijen, goden, over de bijbel maar ook rijke mensen zoals koningen, kardinalen of de adel. Maar hier in Nederland kopen ze graag alledaagse tafereeltjes. Zoals Vermeer, maar ook Jan Steen of Pieter de Hoog.
Vermeers schilderijen bestaan vaak uit alledaagse tafereeltjes, zoals een straatje in Delft, een doorkijkje in een gewoon huis, het melkmeisje en een brieflezende vrouw. Tegenwoordig zijn er 35 schilderijen van hem bekend. En wij hebben hier in het Rijksmuseum er vier hangen. Best wel bijzonder dus. Er wordt geschat dat in de Gouden Eeuw hier in Nederland ongeveer 5 miljoen schilderijen zijn gemaakt. Dat is superveel. Dat betekent dat bijna iedereen wel aan zijn muur had hangen. En dat schilders zich moesten gaan specialiseren. Vermeer doet dat ook. Zijn genre is: het vastleggen van die alledaagse tafereeltjes. En waar komt die voorliefde voor alledaagse taferelen vandaan? Nederland kent in de Gouden Eeuw een hele grote middenklasse. En deze middenklasse had genoeg geld om schilderijen te kopen. En ze kijken het liefst naar schilderijen waar hun eigen leven op afgebeeld staat. Misschien zit daar wel een overeenkomst met nu. Ook wij leggen al het alledaagse vast. Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken er een foto van. Van jezelf, vrienden, familie, op straat, in een winkel, in een restaurant. Je telefoon staat er vol van. Maar er is maar één Vermeer. Vermeers afbeeldingen zijn niet alleen geliefd als schilderij maar doen het nu ook goed op allerlei artikelen in de winkel.