Hier groeien vleesetende planten. Dat klinkt erg eng, maar gelukkig valt het voor mensen wel mee. Planten zoals de zonnedauw vangen geen mensen maar insecten.
Ook deze venusvliegenval vangt alleen vliegen en mieren. Ze laat alleen het huidje van een slachtoffer over. Haar blaadjes kan ze dichtklappen. Ze heeft een echte vliegenval met tralies. Op de binnenkant van de blaadjes staan stevige haren. Als een insect die haren aanraakt, gaat de val dicht.
In deze animatie zie je hoe het plantje een vlieg vangt.
De vlieg zit opgesloten. Hoe ze ook tegenspartelt, er is geen ontkomen aan. Langzaam worden haar bewegingen minder. Als de val weer opengaat is de vlieg bijna helemaal verdwenen. Er zijn alleen wat resten van het huidje over.
Een mier scharrelt onvermoeid rond tussen het mos. Ze heeft niet door dat er een gevaarlijke vijand in de buurt is. Pech. Ze loopt regelrecht in de val, die direct dichtklapt. De mier probeert te ontsnappen, maar de val blijft dicht.
Heel bijzonder, een plant die leeft van zelf gevangen insecten.
De venusvliegenval moet je in Amerika zoeken, maar deze zonnedauw kun je ook in Nederland vinden. Het blad zit vol haartjes, die kleverige druppeltjes maken. Net alsof er dauw op het blad zit. Vandaar de naam van dit plantje: zonnedauw. De druppels zien er voor insecten lekker uit. Een mier heeft er wel trek in.
Maar wat een vergissing. Voor ze er erg in heeft, kleeft ze vast. Hoe meer de mier tegenspartelt, hoe meer ze verstrikt raakt in de kleverige massa. Kleverige draden houden het slachtoffer van de zonnedauw vast. Spartelen maakt het voor het slachtoffer alleen maar erger. Na een paar minuten krult het blad zich langzaam om de tegenstribbelende prooi heen. De prooi wordt helemaal ingepakt. De kleverige vloeistof houdt de mier vast. De vloeistof doet nog meer. Er zitten verteringssappen in, die mieren en andere insecten kunnen verteren. Deze mier heeft geluk. Ze weet zich nog net op tijd los te rukken.
De meeste planten kunnen alleen op een vruchtbare bodem leven. Ze halen voedsel uit de grond. Insectenetende planten leven van insecten, die ze zelf vangen. Daarom kunnen ze ook op voedselarme plaatsen leven.