Bergen… Zo ver je kunt zien. In dit deel van Azië rijzen ze hoog boven de horizon uit. Dit is het Himalaya-gebergte. Het wordt ook wel het ‘dak van de wereld’ genoemd. En niet ten onrechte, want in de Himalaya vinden we de hoogste bergen op aarde.
Het Himalaya-gebergte ligt ingeklemd tussen India en China, heeft een langgerekte vorm en is meer 2500 km lang en op sommige plaatsen bijna 400 km breed.
Maar dit gebergte is dus vooral bekend om zijn hoge bergen. Hier zijn meer dan 40 bergen die hoger zijn dan 7000 meter. Hierbij hoort ook de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest die bijna 9 kilometer hoog is. De Mount Everest ligt in Nepal. Nepal is samen met Bhutan één van de twee bergstaatjes die in het hooggebergte ligt. De inwoners van deze landen zijn gewend om in de bergen te leven. Ze leven vooral in de laagvlakten en onderaan de hellingen van de bergen. Ze houden schapen en geiten en verbouwen gewassen, zoals tarwe, maïs en rijst. Op grotere hoogte is geen landbouw mogelijk, het is er gewoon te koud.
De gemiddelde temperatuur kan in de dalen nog subtropisch zijn en oplopen tot boven de 20 graden Celsius, maar met ieder 1000 meter neemt de temperatuur met zo’n 6 graden af. Boven de 5000 meter is het dan ook zo koud dat de sneeuw hier altijd blijft liggen. Dit is de ‘eeuwige sneeuw’. Daar komt ook de naam Himalaya vandaan. In oude talen betekent Himalaya ‘woonplaats in de sneeuw’. Volgens Hindoes en Boeddhisten is dit de plek waar de goden leven. Aan de uiteinden van de enorme sneeuwvlakten liggen gletsjers. Grote ijsrivieren die langzaam naar beneden stromen en afsmelten waarna ze overgaan in grote, wilde rivieren. De Ganges, de Indus en de Bramaphutra zijn drie van die grote rivieren. Ze stromen door de dalen van Pakistan , India en Bangladesh. Al dat water wordt door miljoenen mensen gebruikt voor landbouw. Ze leven van de rijst en graan dat hier wordt verbouwd. Met al dat water en het gunstige klimaat kan er soms wel drie keer per jaar geoogst worden. Maar soms stroomt er te veel water door de rivierdalen en er kan in dit gebied ook nog eens heel veel regen vallen. Dan kan het land overstromen en wordt het bestaan van de mensen bedreigd. Het water dat afkomstig is uit de Himalaya kan dus voor een rijke oogst zorgen, maar ook tot veel overstromingen en ellende leiden. Zo zie je maar hoe de bergen een grote invloed hebben op de landen in Zuid-Azië.