Zo’n 10 tot 20 % van de mensen heeft last van faalangst. Ze zijn bang dat ze niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen of dat wat ze ook doen sowieso gaat mislukken. Denk aan bij de gymles onderuitgaan, of bij een spreekbeurt je tekst vergeten of natuurlijk de ultieme faalangsttopper: bij een auditie de hoge noot nét niet halen.
Faalangst kan in je karakter zitten, als je bijvoorbeeld in de box al weinig zelfvertrouwen hebt. Kinderen kunnen ook faalangst ontwikkelen als ze niet aan de eisen van hun leerkracht of ouders kunnen voldoen. Als falen een negatieve gebeurtenis is, dan kan je erdoor geobsedeerd raken. En dan kan er weer vermijdingsgedrag optreden: je kiest ervoor om geen auditie te doen voor de hoofdrol, maar voor een bijrolletje. En dan nog kan er maar beter een emmertje klaarstaan…
Er zijn therapeuten en coaches die je wel van je faalangst af willen helpen. Het helpt al om je niet te focussen op het einddoel, maar op de weg ernaartoe. En fouten maken mag best. Falen, en opstaan!