Hoi Marije. Hoi Dolores, welkom in het Europees parlement. Dankjewel, waar gaan we heen? We gaan de trap op. Oh, kunstwerk hier. Ja, dat stelt de Europese samenwerking voor.
Jij werkt samen met collega’s uit 27 landen. Met hoeveel zijn jullie in totaal? Met 736. Wauw, net zoveel postvakjes zijn er hier, hè? Ja, deze postvakjes zijn per land ingedeeld. We kwamen net langs Duitsland, hier is Griekenland en verderop zit Nederland.
736 mensen, hoe komen jullie tot afspraken? Ja, we zijn in kleiner groepjes ingedeeld met mensen die ongeveer hetzelfde denken. Mijn partij is Groen Links en ik werk met groene partijen uit, bijvoorbeeld Engeland en Duitsland en Frankrijk en zelfs Griekenland. En, hoe komt dan bijvoorbeeld een wet tot stand? Hoe moet ik dat zien? Nou, de Europese Commissie komt met een voorstel en dat sturen ze naar ons. Wij kunnen dat voorstel veranderen en er dan ja of nee tegen zeggen en dan sturen wij het weer door naar de ministers van alle landen en die moeten er dan ook nog over besluiten.
Maar moeten jullie het er dan allemaal mee eens zijn, alle 736. Nee, de helft plus één. Oké, en dan alle ministers en dan is het een wet. Ja. Stop, even opnieuw. Dus de Europese Commissie mag een nieuwe wet voorstellen. Ze stuurt dat wetsvoorstel naar het Europees parlement waar Marije in zit. Dat mag de nieuwe wet afkeuren of goedkeuren, maar mag ook dingen aan dat wetsvoorstel veranderen. Het parlement stuurt dat nieuwe wetsvoorstel weer door naar de Europese raad. Daarin zitten de ministers van alle 27 landen, die bekijken de wet ook weer, veranderen er ook weer dingen aan. Ze keuren het wetsvoorstel goed of af en sturen alles weer terug naar de Europese Commissie. Als iedereen het eens is, dan wordt het wetsvoorstel een nieuwe Europese Unie wet.
Kun je een voorbeeld geven van zo’n wet, waar jullie nu mee bezig zijn? Ik ben bijvoorbeeld bezig met, om te proberen vaders twee weken vaderschapsverlof te geven als zij een kindje krijgen. En lukt het? Nou, het Europese parlement heeft er in ieder geval voor gestemd. Bij de stemming heb ik aan iedereen ballonnetjes uitgedeeld met baby’s erop om ze over te halen en dat lukte. Marije wilde er met haar partij voor zorgen dat vaders langer vrij krijgen als ze pas een baby hebben. Ze probeerde met een ballonnenactie zoveel mogelijk steun van de andere parlementsleden te krijgen en dat is gelukt. Het wordt nu waarschijnlijk een nieuwe wet.