D66 staat voor Democraten 66, het jaar van de oprichting van de partij. Terug naar de basis. D66 profileert zich als
sociaal-liberale partij en dat kun je zo samenvatten. Je moet de vrijheid krijgen om je leven zo in te richten zoals je wil, liberaal, maar dan wel onder goede voorwaarden. Dus een goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Sociaal. En wat ook heel belangrijk is, burgers moeten meer directe invloed in de politiek krijgen. Vinden ze al heel lang. ‘Ons plan voor een nieuw kiesstelsel, voor vernieuwing en verjonging.’ Denk aan een gekozen burgemeester of premier. En D66 is progressief, en dan vooral bij medisch-ethische kwesties. Zo stond de partij aan de wieg van het homohuwelijk en de euthanasiewetgeving. Tot slot is de partij zeer pro-Europese Unie. ‘Laten we er samen voor zorgen,
Europa First, dat wij als Europa sterk genoeg zijn om ook
Amerika, China en Rusland aan te kunnen.’
Het verkiezingsprogramma heet ‘Nieuwe energie voor Nederland’ en dat slaat voor het eerst dus ook op kernenergie. D66 wil in 2040 echt klimaatneutraal zijn en wil naar een volledig circulaire economie. Dat betekent dus ook volledig uitstootvrij. En dus worden fossiele subsidies afgeschaft. Het kabinet maakt daarom nu bepalende keuzes voor de komende decennia. Ook zijn er volgens de partij radicale keuzes nodig op het gebied van voedsel en landbouw om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren. Ook wil de partij het OV stimuleren en flink investeren in het onderwijs. Het minimumloon moet omhoog en de kinderopvang gratis.
De 36-jarige Rob Jetten. Hij was in 2018 al eventjes partijleider.
De matrix. D66 heeft iets meer op met links, zo tussen de 60 en 70% dan met de rechtse partijen. Ook hier zie je duidelijk dat ze in een regering zitten met VVD, CDA en ChristenUnie. Verder stemmen ze vooral vaak hetzelfde als Volt en GroenLinks-PvdA.