Als je zoveel schulden hebt dat je zwaar in de problemen raakt en misschien zelfs wel op straat terechtkomt, dan kan je je schulden laten saneren. Dat betekent, dat één van de vele hulpverlenende instanties jou gaat helpen je schulden kwijt te raken. Ze gaan je dan tenminste drie jaar lang helpen je geldzaken te regelen. Er wordt dan een bedrag vastgesteld dat je minimaal nodig hebt om van te leven. En de rest van je inkomen wordt gebruikt om je schulden af te lossen: je schulden te saneren.
Drie weken geleden heb ik u gesproken, daar hebben we uw situatie besproken hoe u in de schulden terecht bent gekomen, uw vrouw is twee jaar geleden overleden.
Nou, de Kredietbank, die biedt mensen hulp die dat nodig hebben, die om hulp vragen bij het oplossen van financiële problemen. Niet alle schulden worden ingelost. Als wij een aanbod doen tegen finale kwijting.
Een aanbod tegen finale kwijting betekent dat schuldeisers een deel van hun vordering betaald krijgen. De rest van de schuld wordt kwijtgescholden.
Schuldeisers gaan als het een goed aanbod is, gaan schuldeisers daarmee akkoord, omdat schuldeisers ook weten van als zij niet akkoord gaan met het percentage wat de Kredietbank biedt, ja, dan zal de cliënt het alleen moeten oplossen en ja, vaak is het verhaal toch: “van een kale kip, ja, kan je niet plukken”.
Vaak als een cliënt bij de Kredietbank binnenkomt, ja, dan zijn de schulden zo opgelopen, dat het ook doorwerkt in de vaste lasten, dus als je bijvoorbeeld een maand achterloopt in het betalen van de huur.
Ik heb er zelf geen tijd voor gehad om het uit te zoeken.
Ja, het inkomen, dat komt dan binnen bij de Kredietbank, daar worden de vaste lasten van betaald. Wij houden het deel vast wat wij nodig hebben om de schuldeisers af te betalen. Ja, en het kan zo zijn, dat de cliënt dan weekgeld krijgt, dus dat we alles overnemen: alle financiële lasten. Dus dan krijgt de cliënt weekgeld, huishoudgeld, ja, om boodschappen van te doen.