Het grootste land ter wereld is Rusland.
Het ligt deels in Europa en deels in Azië.
Er wonen ruim 144 miljoen mensen.
De meeste mensen wonen in het Europese deel van het land, waar ook de hoofdstad Moskou ligt. Midden in Moskou ligt het Rode Plein, voor veel Russen het hart van hun land.
Rusland is een dunbevolkt land, op de grote steden na, waar de meeste mensen wonen.
De bevolking is divers, in Rusland wonen ongeveer 160 verschillende bevolkingsgroepen.
Russen natuurlijk, maar ook Wolga-Tartaren, Oekraïners en Basjkieren.
Het belangrijkste geloof in Rusland is het Russisch-Orthodox christendom. Daarnaast zijn veel mensen moslim. Russisch is de belangrijkste taal, een taal met een eigen alfabet.
Lange tijd is Rusland een keizerrijk, waar de tsaar de baas is.
Na de Februarirevolutie in 1917 wordt de tsaar afgezet. Een paar maanden later grijpen de communisten de macht. Onder leiding van Lenin breidt Rusland zich verder uit en krijgt het een nieuwe naam: de Sovjet-Unie.
In 1991 komt er een einde aan het communisme en daarmee aan de Sovjet-Unie, en wordt Rusland de Russische Federatie. Een democratisch land met een gekozen president.
Het grootste deel van Rusland kent een koud of gematigd landklimaat. In het zuidwesten komt steppeklimaat en zeeklimaat voor.
In het noorden vind je een toendraklimaat en poolklimaat.
In de winter kan het in Rusland extreem koud worden.
Vijftig graden onder nul is geen uitzondering, terwijl in de zomer temperaturen kunnen oplopen tot wel veertig à vijftig graden boven nul. Siberië, dat voor het grootste deel in het Aziatische deel van Rusland ligt, is een van de koudste gebieden ter wereld.
Doordat Rusland zo’n groot land is, komen er veel verschillende soorten landschappen voor, van woestijnen tot uitgestrekte naaldbossen en gebergtes. Het land telt 120.000 rivieren en 2.000 meren.
Het Oeralgebergte loopt dwars door het land van noord naar zuid, en vormt de scheidslijn tussen het Europese en het Aziatische deel van Rusland.
Deze bergen zijn rijk aan delfstoffen, zoals ijzererts en zilver.
In de tijd van de Sovjet-Unie richt het land zich vooral op de productie van staal en wapens.
Dit is onderdeel van het vijfjarenplan van dictator Stalin, de opvolger van Lenin, die zo de economie flink wil laten groeien.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie belandt het land in een economische crisis. Vanaf 1998 herstelt de economie zich langzaam.
Tegenwoordig is Rusland één van de grootste producenten van olie en aardgas op de wereld en exporteert het veel metalen, zoals staal en aluminium.
Rusland heeft een rijke cultuur. Op het gebied van ballet zijn veel Russische dansers aanwezig op het wereldtoneel.
Verder zijn veel componisten van klassieke muziek Russisch, zoals Tsjajkovski, die je nu hoort.
Ook heeft het land veel bekende schrijvers voortgebracht, zoals Tolstoj en Dostojevski.
Het bekendste museum is de Hermitage in
Sint-Petersburg. Het is één van de grootste musea ter wereld.
Dit museum heeft veel verschillende collecties, zoals kunst uit de oudheid en Aziatische kunst.
Het grootste land van de wereld is dus een land van uitersten, met een diverse bevolking en veel verschillende soorten landschappen.