Mensen hebben een ongeveer een lichaamstemperatuur van 37 graden. Als je die hoger is dan ben je ziek en heb je koorts. Huisdieren hebben vaak een veel hogere lichaamstemperatuur. Honden en katten zitten tussen de 38 en 39 graden. Vogels kunnen wel een lichaamstemperatuur van 41 graden hebben. Nou als je dan naar buiten gaat en je krijgt het koud, dan trekken wij een jas. Bij honden en katten hoeft dat eigenlijk niet. Maar op zich als het heel erg koud is buiten en je hebt een klein hondje of je hebt een jong hondje dan is het helemaal niet zo stom om ‘m gewoon een jas aan te trekken.
Hoewel de vacht van dieren zich goed beschermt tegen de kou kan het toch zijn dat de ze onderkoeld raken. Hele jonge dieren, hele kleine dieren en dieren met weinig haar kunnen hier extra las van hebben. Als ze bijvoorbeeld in een koude wind staan kan het zijn dat hun pootjes bevroren raken. En als ze door het ijs zakken dan koelen ze helemaal af. Belangrijke organen kunnen daardoor ook onderkoeld raken zoals het hart en de longen. Nou als je dan zo’n dier hebt is het belangrijk om deze weer warm te krijgen. Daar heb je verschillende manieren voor. Wat goed kan is gewoon kruikjes pakken, en dat hoeven niet eens echte kruiken te zijn. Als je die niet hebt kun je ook gewoon plastic flessen pakken en die vullen met wat warm water. En die leg je dan tegen het dier aan, maar let wel op dat je die kruiken niet direct tegen de huid aan legt. Want dan kunnen ze verbranding krijgen. Dus als je dat doet, leg er een handdoek om heen. Nou, lukt dat allemaal echt niet en blijft het dier hartstikke koud. Dan zal je toch echt naar de dierenarts moeten. En wij hebben er allemaal spullen voor om zo’n dier gemakkelijk en goed op te warmen. Zoals we hier een warmtemat hebben, daar ligt Sjaak nu lekker op te slapen, die kunnen we instellen op z’n eigen lichaamstemperatuur. We hebben ook nog warmtelampen. Dit zijn roodkleurige lampen en die geven heel veel warmte af. Die straalt direct op de huid en dan kunnen ze gewoon weer verder opwarmen. Het is belangrijk dat je dieren niet te snel opwarmt, want dan kunnen ze alsnog in de problemen komen. Ze kunnen daardoor een hartaanval krijgen.
Sommige dieren houden hun lichaamstemperatuur bewust laag. Dat zijn dieren die een winterslaap houden. Zo verspillen ze minder energie. Voorbeelden van die dieren zijn egels, beren en hamsters.
Hamsters hebben normaal een lichaamstemperatuur van 37 graden maar als hij in winterslaap gaat is dat nog maar een 5 graden! Dus het is ook niet de bedoeling om zo’n dier te gaan opwarmen want hij moet gewoon in winterslaap blijven. Zo, nou eens even kijken wat voor temperatuur Sjakie heeft.