Als je na een nacht uitgaan je bed inkruipt, is de kans groot dat je niet alleen mooie herinneringen hebt meegenomen, maar ook nog iets anders. Een piep in je oor. In deze video leg ik je uit wat die piep eigenlijk is. Waarom blijft hij bij sommige mensen hangen en hoe kan je dit voorkomen? Meestal verdwijnt zo'n piep na een paar uur of een paar dagen, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook zo zijn dat die piep voor de rest van je leven in je hoofd blijft suizen. Ik was zes jaar geleden samen met wat vrienden naar een feest geweest in Zaandam en we stonden eigenlijk allemaal bij een grote opeenstapeling van speakers te dansen en ik dacht hé, leuke plek, lekker harde muziek en zo. Totdat ik dus twee dagen, drie dagen later die helse piep in mijn oren te horen kreeg. Ik dacht het trekt wel weg, net zoals het eigenlijk altijd wel doet. Bij mij is het dus eigenlijk nooit weggegaan. Één op de tien Nederlanders heeft last van zo'n piep. En zelf heb ik ook al jaren last van een piep in mijn oor. En die klinkt om precies te zijn zo. Jij hoort dit nu een paar seconden, maar je moet je voorstellen dat je dit altijd hoort. Dus als je opstaat, tijdens je werk en wanneer je probeert te slapen. En dit geluid klinkt niet bij iedereen hetzelfde. Een suis en een piep door elkaar eigenlijk. Het kan brommen zijn. Die uitgaanspiep, die ieee, die. Morsegeluiden, SOS. Ja. Tik tik tik. Ja. Hoe lang heb je hem al? 24 jaar. En nog steeds is ie af en toe zo keihard?
Ja, ik heb er €100.000 vandaag voor over om eraf te komen. Als zo'n geluid na een paar dagen niet verdwijnt, dan noem je dit oorsuizen of tinnitus. Je hoort dan dag in dag uit een geluid dat de buitenwereld niet kan horen. Ik neem je even mee naar de binnenkant van je oor. De geluidsgolven die binnenkomen laten je trommelvlies trillen. Die trillingen worden vervolgens via je gehoorbeentjes doorgestuurd naar je slakkenhuis, waar ze de trilhaartjes in beweging brengen. Via de trillingen van die haartjes wordt geluid doorgegeven aan je gehoorzenuw en die geeft dat dan weer door aan de hersenen. Vrij complex, maar hierdoor hoor je dus geluid. Maar als je nou wordt blootgesteld aan harde geluiden, zoals muziek op een festival, kunnen die trilhaartjes beschadigd raken. En als er te veel haarcellen kapot gaan, worden geen of minder signalen doorgegeven naar je hersenen waardoor je slechter gaat horen. Maar ze kunnen ook verkeerde signalen gaan doorgeven. En dat is dus die ruis of piep die je kan horen. Op het moment dat bijvoorbeeld door als je slechter gaat horen niet meer al die haarcellen die die luchtbeweging dus omzetten in een elektrisch signaal meer werken. Dat er ook zenuwen zijn die dus eigenlijk niet meer worden aangestuurd. En dan heb je ook wel eens gehoord misschien over iemand die een been kwijt is, dat die toch nog wel eens jeuk aan zijn voet heeft omdat die zenuwbanen er nog lopen. Ja. Dat kan dus ook met dat oorsuizen zo zijn. En dan gaat dus die zenuw spontane activiteit doen en uiteindelijk wordt dan hierboven besloten, vaak omdat het onbekend is, van ja dan moeten we toch maar even melding maken bij het bewustzijn.
Je hersenen gaan dus zelf het gehoorverlies van je trilhaartjes compenseren, waardoor je geluid hoort dat er eigenlijk niet is. Oorsuizen ontstaat niet altijd door te harde muziek op een concert of muziek uit je koptelefoon. Ook andere harde geluiden en factoren kunnen de oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan harde knallen van vuurwerk of harde geluiden op je werk, zoals in de bouw. Maar ook bepaald medicijngebruik en stress kunnen dit veroorzaken. Het heeft dus niet alleen te maken met hoe hard een geluid is, maar ook hoe lang je ernaar luistert. En hoe harder het geluid, hoe sneller je schade oploopt. Zo kunnen geluiden boven de 80 decibel al schadelijk zijn en bij geluiden van 120 decibel of hoger kan je gehoor direct beschadigd raken. Ter vergelijking: een normaal gesprek ligt tussen de 60 en 69 decibel en vormt dus geen gevaar. De gemiddelde stofzuiger produceert tussen de 70 en 79 decibel. Dat kan je best lang aanhoren, al zijn de meningen daarover wel een beetje verdeeld. Maar het geluid van een clubnacht of concert ligt vaak tegen of zelfs boven de 100 decibel en kan daarom al in korte tijd schade aanrichten. 97 staat erop. Wat betekent dat zo ongeveer? Nou, je moet het zo zien, 80 decibel, daar mag je ongeveer 8 uur in verkeren. Ja, iedere drie decibel die er bij opkomt is een verdubbeling van de geluidsintensiteit, dus dat betekent ook dat de blootstellingsduur halveert. Dus bij 83 is het 4 uur, 86 is het 1,5 uur en 81 is nog maar een half uur. Juist. Dus op 97 DB kun je uitrekenen is maar een paar minuten voordat je schade oploopt. En dan kan je schade oplopen. Maar het klinkt niet eens zo heel hard 97. Nee dat klopt, want dat is ook hetgene wat zo verraderlijk is. Gehoorschade is namelijk in veel gevallen niet te genezen. Helaas voor mij een herkenbaar verhaal, want ik loop nu bijna tien jaar met een piep in mijn hoofd die vooral irritant is als ik wil gaan slapen. Maar het kan erger, want voor sommige mensen is het echt een enorme beperking.
Want ik studeerde en ik werkte en ik had gewoon een sociaal leven. Ik was veel met muziek bezig en festivals en concerten, bandjes en ik had een relatie en daar ben ik eigenlijk allemaal toen mee gestopt. Ook je relatie uitmaken? Ik zou dan denken dat je juist op zo'n moment iemand nodig hebt. Nou ja, ik heb het ook, ik heb het niet uitgemaakt. Het was gewoon heel moeilijk toen samen, want ik was gewoon niet een heel leuk persoon. Ik was ontzettend depressief en ik kon gewoon niet gezellig doen, weet je wel. En zij steunde me daar ook heel erg in, maar dat houdt een keertje op. Gehoorschade is dus iets wat je liever wil voorkomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig oordoppen met muziekfilters. Deze beschermen niet alleen je oren, maar zorgen er ook voor dat je de muziek goed blijft horen en dat je je vrienden gewoon kunt verstaan. En als je zelf ook veel muziek luistert via een koptelefoon of oortjes, check dan ook de volumebegrenzer. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je nooit boven de 85 decibel uitkomt, want als die piep er eenmaal is, dan gaat die niet meer weg.