In Nederland lopen 2 belangrijke rivieren, de Rijn en de Maas. Frankrijk staat bekend om de Rhône, de Seine en de Loire. Portugal heeft de Taag en de Ebro loopt door Spanje. Italië heeft de Po en door Engeland stroomt de Thames. Polen heeft de Wisla en in Duitsland heb je de Elbe. De Dnjepr hoort bij Rusland en Oekraïne. Maar de allerlangste rivier vinden we in Oost-Europa, de Wolga. Die is wel 3500 kilometer lang. De op een na langste rivier van Oost-Europa is de Donau. Hij ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en van daar stroomt hij oostwaarts door Oost-Europa. Voordat ie 2888 km verderop in de Zwarte Zee uitmondt, komt hij door 10 landen. Het is de enige rivier die in oostelijke richting stroomt.
Een rivier is een goede manier om goederen of grondstoffen te vervoeren. Scheepvaart op de Donau wordt nog niet veel gebruikt als op rivieren in West-Europa zoals de Rijn. Op de Rijn varen drie keer meer binnenvaartschepen dan op de Donau. Terwijl de Donau bijna 2,5 keer zo lang is. Langs de Donau komen er steeds meer fabrieken bij en ook het transport over de rivier wordt daar steeds belangrijker.
Vroeger wilden mensen al graag aan de rivier wonen. Met bootjes kon je handelswaar, maar ook jezelf verplaatsen. En over de rivier was vaak veel makkelijker dan over de weg, als er al een weg was.
Het werd druk op de rivier. Er kwam handel op gang en de stad ontstond. Budapest, de hoofdstad van Hongarije, wordt in 2 gesneden door de Donau, hij loopt er dwars doorheen. Vroeger waren dit twee aparte steden, Buda aan de ene en Pest aan de andere kant. Nu is het de allergrootste stad aan de Donau.
De Delta van de Donau is verdeeld over 2 landen, Oekraïne en Roemenië. In het Deltagebied vind je bossen, meren en moerassen en veel planten en dieren. De Donaudelta is een belangrijke broedplaats en trekhalte voor vogels. Zo’n delta is ook een prima plek om te wonen. Er zit veel vis en op de vruchtbare grond kun je goed voedsel verbouwen.