Waar we het natuurlijk ook over moeten hebben als we over Mali praten, is de Islam. Die is heel aanwezig. 90% van de Malinezen is dan ook Moslim. En het beste kunnen we beginnen bij God: Allah, zoals de Moslims zeggen. Allah is één. Almachtig en groot. Gelovigen hebben er alles voor over om deze God te leren kennen en Hem te eren. Het is dan ook opvallend, dat ze geen afbeeldingen van Hem hebben.
In de Moskee, de plaats waar gelovigen samenkomen om hun God te eren, zijn geen beelden. Moskeeën zijn meestal sobere ruimtes waar alles in het teken staat van het Woord van God. Want zo kun je Hem leren kennen, via Zijn Woord.
En hier op dit bord kun je lezen, dat er alleen maar Moslims in de Moskee mogen komen en dan ook nog alleen de mannen.
In deze school bestuderen ze de Koran. De Koran is voor de Moslims wat de Bijbel voor de Christenen is. Allah heeft zich openbaard in de Koran. Rond het jaar 600 heeft Allah via Zijn Profeet Mohammed gesproken. Dit Goddelijke Woord is in zijn geheel opgeschreven in de Koran. Zodat je nu kunt lezen wie Allah is en wat Hij wil. Dit Goddelijke Woord is dan ook superbelangrijk. De Moslims bidden vijf keer per dag tot Allah, vijf keer, en dat doen ze uit de Koran. Veel gelovigen leren de Koran dan ook helemaal uit hun hoofd. En dit vaak zonder er zelf maar iets van te begrijpen, want de Koran lees je in het Arabisch en dat is zeker niet de taal die alle gelovigen spreken.
De Koranleerlingen moeten niet alleen de teksten uit hun hoofd leren, ze moeten ook bedelen. Dat doen ze, omdat één van de belangrijkste plichten van de Moslim is om geld te geven aan armen.
En wat ook opvallend is, is dat de gelovigen zich wassen voordat ze bidden. Tja, ze wassen letterlijk al hun zintuigen, want daar is het om te doen in de Islam: een zuivere relatie met God, zodat je volledig in dienst van God kan leven.
En dat is nou juist wat de Moslims in West-Afrika willen, want daar hebben we het eigenlijk nog niet over gehad: de West-Afrikaanse Islam. Want de Islam wordt niet overal op dezelfde manier beleefd, nee, helemaal niet. Kijk: in West-Afrika zijn heel veel elementen uit de West-Afrikaanse traditie vermengd met de Islam. En dat is best bijzonder, want de Afrikaanse traditie en de Islam zijn erg verschillend.
Een voorbeeld: volgens de Islam is de wereld door God geschapen vanuit een bepaald doel, terwijl in de Afrikaanse traditie de wereld vaak wordt ervaren als beheerst door geesten en krachten. En nog zoiets: in de Islam is de mens medeverantwoordelijk voor de wereld, terwijl in de Afrikaanse traditie de mens op de eerste plaats afhankelijk is van geesten en krachten. In West-Afrika komen de Afrikaanse tradities en de Islam samen. Natuurlijk is die vermenging al eeuwen lang bezig. Een goed voorbeeld hiervan is de Marabu(?).
De Marabou is half godgeleerde, half Afrikaans genezer. Hij werkt met de krachten van het Woord van God. Daarmee kan hij mensen genezen en allerlei problemen oplossen, bijvoorbeeld als je in geldnood zit. Of je hebt ruzie met je buren. Of is het tijd voor een nieuwe baan. Eigenlijk net zoals een Medicijnman, waar je ook met allerlei problemen terecht kunt. De Marabou combineert geheime magische kennis met de tekst van de Koran. Helemaal geen logische combinatie, maar zo zie je maar, dat een traditie die helemaal in het teken staat van zuiverheid ook water in de wijn moet doen.