Stel je voor dat je zo'n kolossaal gebouw gaat maken. Dan kun je niet ineens halverwege bedenken dat je 'm toch liever ovaal had gemaakt, of van hout. Architecten gebruiken daarom een maquette. Het gebouw dat ze gaan maken, maar dan in het klein. Zo’n maquette maken ze om een goede voorstelling te krijgen van hoe een gebouw eruit gaat zien. Nou. Het is net echt. Bij dit architectenbureau ontwerpen ze gebouwen over de hele wereld. Zoals het Taipei Performing Arts Center. Het kantoor van de Chinese staatstelevisie. Dit Amsterdamse hotel. En het muziektheater in Porto.
Alle gebouwen beginnen met een idee. Als een architect een ontwerp gaat maken, gaat hij altijd eerst op zoek naar de vorm. En dat doen ze door vormstudies te maken. Dat zijn kleine maquettes waarin je verschillende vormen kunt uitproberen. Lex, is dit een beetje goed zo? Is dit al een maquette? Ja, dit ziet er wel goed uit. Dit zou je 'n maquette kunnen noemen al. Het is belangrijk in 't ontwerpproces dat je een materiaal kiest waar je snel dingen mee kunt maken. Zulke blokjes zijn goed om te gebruiken. Top! Papier, klei of karton kan ook. Wij gebruiken vaak schuimblokken. Met deze tafels met gloeidraad kun je schuimblokken een bepaalde vorm geven. Nu hebben we 'n vorm gecreëerd die we kunnen testen in de maquette. We kunnen kijken hoe 't staat in relatie tot de omgeving. Wow, mag ik even dit proberen? Ja, ga je gang. Oke. Wat moet ik doen? Met je voet druk je op dit pedaaltje. Daarmee gaat de gloeidraad branden. Je schuift 't blokje door het gloeidraad heen. Daarmee snijd je het blokje in tweeën. Oke. Mag ik het nu ergens neerzetten? Ja. Nou, hier. Op de middenstip. We gebruiken schuimblokken niet alleen om te kijken of het past in de omgeving. We gebruiken het ook voor de gebouwen zelf om te kijken wat de vorm van het gebouw precies is. Dus dit is allemaal hetzelfde gebouw? Dit is allemaal studie voor hetzelfde gebouw. O. We zijn begonnen bijvoorbeeld voor De Rotterdam met deze vormstudie. Maar als je nou die pakt, zie je dat dit een studie is met een totaal andere vorm. Wow. Als we ze naast elkaar zetten. Ja. Uiteindelijk na al deze studies, zijn we toegekomen naar dit model: De Rotterdam.
Architecten maken ook veel schetsen. Op papier en op de computer. Maar hoe mooi zo'n schets of zo'n computer 3D-model ook is, je kunt er niet omheen lopen. Zo'n maquette helpt de architect om anders na te denken over de vorm, de materialen, de constructie en de omgeving waarin dat gebouw komt te staan. En het is natuurlijk ook heel leuk om naar zo'n maquette te kijken. Het praat ook veel makkelijker met je opdrachtgever als je een miniversie van het gebouw voor je neus hebt.