Als je wilt weten wat het nieuws is, kun je de krant lezen. In deze clip laten we zien hoe een krant gemaakt wordt. Eerst bepaalt de nieuwsredacteur welk bericht er in de krant komt en welke foto's daarbij moeten. Die spullen krijgt hij van zijn collega's: de verslaggevers en de fotografen van de krant, maar ook van de persbureaus.
Persbureaus sturen persberichten naar kranten over de hele wereld. Alle informatie die binnenkomt wordt opgeslagen in de computer. De nieuwsredacteur heeft zo al het nieuws bij de hand. Hij hoeft de krant alleen nog maar op te maken. Dat betekent: de pagina's in te delen. De pagina's worden per vier bladzijden gegroepeerd. Elke groep wordt op fouten gecontroleerd. Ook de advertenties moeten er goed in staan, want daar verdient de krant zijn geld mee.
Dan wordt een drukplaat van elke pagina gemaakt. Dat is een aluminium plaat met een kunststof laag. Zo'n plaat is maar drietiende millimeter dik. De drukplaat wordt gescand met een laserstraal. De kunststof laag wordt hard op de plekken waar de computer tekst of foto's tegenkomt. Waar niks staat wordt de plaat weer schoongemaakt. Dat duurt bij elkaar ongeveer een minuut. Dan wordt er in de zijkant van elke plaat een registratienummer geponst. Die nummers geven aan in welke volgorde de platen op de drukpers moeten. Wel zo handig.
De pers wordt gesmeerd en de platen worden vastgezet: één plaat per pagina, per kleur. Er zijn maximaal vier kleuren. Krantenpapier zit in jumbo-rollen. Eén rol weegt ongeveer zo zwaar als een auto! Het begin van de rol gaat in de doorvoermachine onder de drukpers. De uiteinden worden met dubbelzijdig plakband aan elkaar vastgezet, zodat het papier steeds blijft doorlopen.
Dit is een vierkleuren-drukpers. Voor elke kleur is er een apart station. Het papier gaat van de ene kleur naar de andere. Een beetje zoals een auto in de wasstraat. De drukpers begint langzaam, maar binnen een paar tellen draait hij al met 40 kilometer per uur! Waar nodig wordt de kleur aangepast. De krant wordt met vier pagina's tegelijk gedrukt. Dan wordt het papier door de lengte gesneden en krijg je stroken van steeds twee pagina's.
Die lange stroken worden doormidden gesneden en zo krijg je een krant op tabloid-formaat. Een kleine krant, dus. De pagina's worden automatisch gesorteerd. Daarna gaan ze naar de transportafdeling. De kranten worden per 50 stuks verpakt. De bijlagen worden er met de hand ingestoken.