Dit is een koffiestruik, een Coffee Arabica, we zien aan deze struik zien we ook de rijpe bessen zitten. De bedoeling is ook om de rijpe bessen te oogsten en in principe zitten in een bes zitten er twee koffiebonen opgesloten en die liggen met de platte kant ook tegen elkaar.
Na de oogst van de bessen en dan zijn er twee mogelijkheden: of de bessen worden gedroogd, ze worden netjes in de zon gedroogd, liggen op een droogvloer, het wordt regelmatig gekeerd; of we praten over een gewassen koffie en een gewassen koffie, daar wordt na de oogst wordt de schil en het vruchtvlees verwijderd, dan laat men de koffie fermenteren en daarna wordt de koffie gewassen en gedroogd. Zo krijgen we verschillende koffiesoorten, ruwe koffiesoorten, die allemaal hun eigen smaakkarakter hebben. Zo zijn er de Robusta’s die wat krachtig en bitter zijn, de Brazil koffies die wat neutraal zijn van smaak en de gewassen Arabica met hun heerlijke smaaktonen van koffie.
Die koffie, die moet uiteindelijk beoordeeld worden op kwaliteit. We doen dat door daar koffie van te zetten. We doen dat volgens de koffie Toebroek methode, een gestandaardiseerde methode waarbij wij gemalen koffie in het potje doen, met water aanvullen, even roeren zodat het water de aromastoffen uit de koffie kan nemen en we laten het daarna rusten. Na het proefproces krijgt koffie zijn kwaliteitscodering en de koffie wordt opgeslagen waarna wij de verschillende koffiesoorten gebruiken om een blend op te bouwen. De blend wordt gebrand, dat kan op verschillende manieren: we kunnen koffie licht branden, donker branden, snel, langzaam, en dat geeft een verschillend smaakprofiel.
Na het branden wordt koffie gemalen en na het malen en het rusten van de koffie wordt koffie verpakt en na het verpakken is men in staat om koffie te zetten en van de koffie te genieten.
Heerlijk!