De Hubble heeft verschillende plekken op de foto gezet. Met sterren in alle leeftijden. Zo ontdekten astronomen hoe sterren worden gevormd en hoe ze uiteindelijk ook doodgaan.
Toen onze zon werd geboren uit een gaswolk, zaten in die wolk ook resten van oudere sterren. Een deel van dat oude materiaal kwam in een grote schijf rond de zon terecht. Door de zwaartekracht klonterde het aan elkaar. Hieruit ontstonden de kometen, manen en…. de planeten. Recycling in de ruimte!
Al heel lang worden sterren in het heelal geboren en gaan ze dood. Ook onze eigen ster, de zon, houdt een keer op met branden. Wat er dan gebeurt? Schrik niet… als de zon is opgebrand, dan zet-ie uit en slokt daarbij de planeten Mercurius en Venus op. Ook de aarde overleeft dit niet. Daarna krimpt de zon tot een kleine dwergster die heel langzaam afkoelt en uitdooft.
Gelukkig is het voorlopig nog niet zo ver. De zon brandt al 4,5 miljard jaar heel constant. En we denken dat hij ook nog zo’n vijf miljard jaar blijft branden.