En uw gastvrouw van vandaag is Nienke de la Rive Box! Ja, hallo allemaal. Goed dat je er weer bent bij Waarom? Daarom? Vragen die 1 minuut zijn te beantwoorden of op te lossen. Welke vraag rolt er vandaag weer uit de ballenbak. Zo, dat is inderdaad een goede vraag. Waarom kunnen mensenbaby's niet gewoon meteen staan? Het eerste dat veel dieren doen als ze geboren worden, is dit. Precies, opstaan en lopen. Maar een mensenbaby doet niet veel meer dan dit. Krijsen. Een mensenbaby zet z'n eerste stapjes meestal pas als-ie 1 jaar oud is. Het is niet dat die baby lui is, hij kan gewoon niet staan. Want om te kunnen staan heb je sterke spieren, botten en knieschijven nodig. En die heeft een baby gewoon nog niet. Trouwens, hun evenwicht en coördinatie laat ook nog wel wat te wensen over. En dat heb je ook nodig om te kunnen staan. En dat heeft alles te maken met hun hoofd. En wat er in dat koppie zit. Als een baby geboren wordt dan zijn de hersenen eigenlijk nog niet klaar. Waardoor-ie van alles nog niet kan. Als z'n hersenen volgroeid zouden zijn dan past dat hoofd niet meer door de heupen van de moeder bij de geboorte. Een baby moet dus buiten de buik nog flink ontwikkelen. En wordt dus veel vroeger in z'n ontwikkeling geboren dan bijvoorbeeld een antilope. Of een hertje. Die zijn al veel meer af als ze geboren worden.
Maar, ehm... Is dat erg? Nee, want een baby hoeft helemaal niet meteen te staan. Een mensenbaby groeit op in een veilige omgeving. Hij hoeft helemaal niet weg te rennen. Ook hoeft een mensenbaby geen kudde te volgen.
Zijn 'kudde' zit gewoon lekker thuis op de bank. En om te eten kan een baby gewoon lekker blijven liggen. Hoe relaxt is dat?! By the way, de mensenbaby is niet het enige dier dat zo vroeg in z'n ontwikkeling geboren wordt. Er is altijd baas boven baas. Dat was 'm alweer. Tot de volgende Waarom? Daarom?