Bijzondere mensen verdienen een standbeeld. Dat van Nelson Mandela is negen meter hoog, en dat heeft hij verdiend ook. Zijn hele leven is hij opgekomen voor gelijke rechten, voor iedereen. Een echte held.
Nelson Mandela is geboren in Zuid Afrika. In dat land is dan een kleine groep blanke mensen de baas over miljoenen zwarte mensen. Zwarte mensen mogen niet stemmen, wonen in eigen wijken en mogen niet zelf bepalen hoe ze willen leven. Deze ongelijkheid wordt ‘apartheid’ genoemd. Je mag bijvoorbeeld niet naar een goede school gaan, alleen vanwege de kleur van je huid.
Nelson Mandela is hier woedend over en hij probeert hier tegen te vechten. Maar Mandela wil geen geweld gebruiken bij het protesteren.
Telkens worden vreedzame demonstraties met harde hand neergeslagen. Bijvoorbeeld in 1960 in Sharpville. Een grote groep mensen die voor gelijke rechten demonstreert wordt met zoveel geweld uit elkaar gedreven dat er 69 doden vallen. Een zwarte dag in de geschiedenis van Zuid Afrika. Maar ook een keerpunt in de tactiek van Mandela.
Het ANC, de partij van Mandela, gaat nu ook geweld gebruiken en de leiders worden gearresteerd. Ook Mandela. Hij wordt opgesloten in een gevangenis op Robbeneiland, waar hij 27 jaar vast wordt gehouden. 27 jaar!
In al die jaren dat Mandela gevangen zit blijft de apartheid gelden in Zuid Afrika. Maar de protesten houden ook aan en in de hele wereld groeit de boosheid over de oneerlijkheid en de onderdrukking. Ook de roep om vrijlating van Nelson Mandela, wordt steeds luider.
Dan, 27 jaar later in 1990, besluit de Zuid Afrikaanse regering dat Mandela vrij mag komen en de hele wereld is benieuwd hoe dat zal gaan. Mandela moet toch heel boos zijn over alles wat hem is aangedaan?
Maar Mandela heeft in al die jaren goed nagedacht. Hij weet dat zijn glimlach en wijsheid sterker zijn dan zijn vuist. Hij wil zelfs helemaal niet de gevangenis uit. Eerst moet hij de toezegging krijgen dat Zuid Afrika vrije verkiezingen krijgt waar iedereen aan mee mag doen. Dan pas komt hij naar buiten.
Zijn vrijlating is heel belangrijk en wordt zelfs in Nederland live op tv uitgezonden.
Zuid Afrika krijgt vrije verkiezingen en de apartheid wordt afgeschaft. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt het land een zwarte president, en dat kan maar één man zijn: Nelson Mandela, de held van het land.
Mandela blijft 5 jaar lang president en reist als vredesstichter de hele wereld over. Overal wordt hij met open armen ontvangen, ook in Nederland. De laatste jaren van zijn lange leven is hij vaak ziek en leeft iedereen met hem mee. Uiteindelijk overlijdt Mandela, 95 jaar oud. Zelfs de Amerikaanse president Obama is op de begrafenis en spreekt mooie woorden.
Mandela zal nooit meer vergeten worden. Met zijn glimlach, sterker dan zijn vuisten.