Op het Dockinga College in Dokkum hadden ze genoeg van scholieren die d.m.v. Hun kleding uiting gaven aan hun Racistische denkbeelden. De school verbood scholieren om nog langer naar school te komen in kleding van het Engelse merk Lonsdale. Maar haalt het wat uit en zit Racisme 'm niet in iets anders dan in de kleren die je draagt?
Droeg jij Lonsdale kleren op school voordat het niet meer mocht? Ja. En droeg jij ze, omdat je ze mooi vond of droeg jij ze omdat je een bepaalde mening mee wilde uitdragen? Ja, allebei wel, want ik had d'r ook nog wat ideeën achter, maar dan tegen buitenlanders.
Okay, en wat heb jij tegen buitenlanders? Nou ja, nou ja, nou, bijna alles. En wat is "alles" ? Nou, ik mag ze niet en ik heb.., ik heb altijd ruzie gehad in school, ik heb wel vaker ruzie met ze gehad en hier bij het AZC schelden ze je altijd uit. Het is ingesteld naar dat er, ja, toch escalaties waren geweest die een racistische of discriminerend karakter hadden.
Hoe pakken we dat aan en welke invloed heeft kleding daarbij? En dat is niet alleen Lonsdale, maar ook andere kleding uitingen als witte veters in kistjes, rode veters in kistjes, bomberjacks op een andere manier gedragen dan dat je dat verwacht. Items zoals rood/wit/blauwe vlaggetjes, , lettercombinaties, cijfercombinaties; het zijn allemaal uitingen waarvan wij denken, dat we die niet toe kunnen staan op school, omdat het een onveilige sfeer schept voor medeleerlingen, voor docenten, dat willen we niet.
Op deze school mag je geen Lonsdale kleren aan, wat vindt jij daarvan? Ik vind het op zich wel goed, omdat er hier in de buurt al heel veel met Lonsdale wordt gedaan, dat het racistisch is, dus ik denk toch wel, dat het hier op de school dan minder geuit wordt.
Het merk Lonsdale is afkomstig uit de bokswereld. Lonsdale zelf is helemaal niet blij met het feit, dat sommige mensen hun kleren gebruiken om racisme te promoten. Met de slogan "Lonsdale loves all colours" proberen ze mensen ervan te overtuigen, dat Lonsdale niets met racisme te maken heeft.