Deze mevrouw zit diep na te denken. Wat is ze aan het doen? Ze is aan het tekenen. Leuk poppetje. Het lijkt wel een kerstmannetje. Jahoor, hij kijkt heel vrolijk. Ze scant haar tekening in zodat ze er verder aan kan werken op de computer. De kerstman krijgt een dikkere baard. Wat kan er nog meer? De pompon van de muts wordt pluiziger. De ontwerpster probeert wat uit. Hier en daar verandert ze wat. Een sneeuwbol met dennenbomen. Met de kerstman erin. Nog meer sneeuwbollen. Misschien een andere kleur achtergrond? Nee, rood past het best bij kerst. Nu gaat er iemand anders mee aan de slag. Ze maakt er een soort puzzel van. Op die manier kan een hele grote afbeelding worden gemaakt. Daarvoor gebruikt ze de computer. Sommige plaatjes knipt ze uit en andere doet ze erbij. Op die manier kun je heel veel tekeningen bij elkaar zetten. Kijk maar! Voor de volgende stap hebben ze een metalen roller nodig. Deze manier zet hem in de machine. Deze ‘graveernaald’, experts noemen het een ‘burijn’, graveert kleine inkepingen in de rol. Kun je al wat herkennen? Je ziet de sneeuwbollen. Zometeen zien we waarom dit zo gedaan wordt. Er worden zes van deze rollen gemaakt. Allemaal een beetje verschillend. En er zijn zes kleuren. De eerste rol, die ook wel de drukcilinder wordt genoemd, gaat in de machine voor een eerste proefdruk. Er gaat rode verf bij. En nu komt het. Eerst hecht de kleur waar de roller is ingegraveerd. De kleur wordt dan op het papier gedrukt. Rood. De volgende rol, de volgende drukcilinder. We gaan verder met blauw. Elke kleur heeft een eigen cilinder. De kleur blauw komt alleen waar het ingegraveerd is. Zo ziet het eruit met blauw. Hier komt helderrood, de derde kleur. Stap voor stap wordt de tekening afgemaakt
Een nieuwe cilinder, een nieuwe kleur. Nu geel, nummer 4
Dit weet je misschien al door je verfdoos: geel en blauw wordt samen groen. Kleur nummer 5 is zwart. Voor de hoge hoed van de sneeuwman, z’n ogen en de omtrek.
Het lijkt af maar nu nog kleur nummer 6: goud. Goud wordt gebruikt voor de sterren. Met dit papier zou je je cadeautjes in kunnen pakken. Maar niet zoveel cadeautjes. Als de proefdruk is goedgekeurd gaat het werk verder in de grote machine. Hier wordt de drukcilinder voor geel erin gezet. Een hele emmer geel. De cilinder wordt ondergedompeld. In eerste instantie is de cilinder helemaal geel. Maar dan wordt de overtollige verf weggehaald. Het geel zit nu alleen nog in de inkepingen. Die delen zijn nog geel. We hebben een grote rol wit papier nodig en daar gaan we. Het papier gaat door 6 printers. Elke keer wordt een extra kleur op het papier geprint. Net als op de proefdruk. De papierrol lijkt eindeloos. Genoeg kerstinpakpapier! Deze rol is wel erg groot. Daarom wordt het inpakpapier in handzame pakketjes verdeeld. Zodat wij er onze cadeautjes mee kunnen inpakken.