Hallo, mijn naam is Sam. Ik eet elke ochtend een beschuit met jam. Mijn vraag aan Het Klokhuis is: Hoe wordt een beschuit gemaakt? Wat een topvraag. Om daarop een antwoord te vinden...zijn we bij de grootste beschuitbakker van Nederland, in Almelo. Maar we beginnen bij het begin: Wat zit er allemaal in zo'n beschuitje? De ingrediënten van beschuit: Drie soorten bloem: roggebloem, haverbloem en tarwebloem. Verder: gist, eieren, water, olie, zout en suiker. De ingrediënten worden verzameld en daarna wordt het geheel gemengd.
Dit komt er dan vervolgens uit: deeg. Hier lijkt het nog op brooddeeg. Vervolgens maakt deze verdeelmachine van het deeg allemaal kleine bolletjes. Die worden hier aangestampt en vervolgens gaan ze de rijskast in. Daar worden ze hoog en luchtig. Die platgeslagen bolletjes gaan niet zomaar de rijskast in; dat gebeurt in deze bakdoppen.
Die hebben een heel mooi systeem met een inkeping. Daarmee kun je straks de beschuitjes heel makkelijk uit de beschuitbus halen. Een, twee, drie, vier. Met de plaat er nu op worden de beschuitjes verwarmd op 240 graden.
En dat gebeurt in een oven, die denk ik iets groter is dan bij jou thuis. 23 meter lang! Ik heb nog nooit zo'n grote oven gezien. Na het bakken gaan de beschuitbollen uit de doppen. Het lijkt nog niet op ons bekende beschuitje. Dit zijn twee beschuiten op elkaar. Twee onderkantjes. Als de dubbele beschuitjes zijn afgekoeld, na 20 minuten... worden ze doormidden gezaagd. Daarna komen ze in grote getale van de glijbaan af naar beneden. Die halve bolletjes moeten gedroogd worden en een lekkere kleurtje krijgen.
Dus gaan ze voor de tweede keer een oven in. Deze is 60 meter lang! Niet normaal! Tadaa! Dat zijn de beschuitjes zoals we ze kennen en dan 60.000 per uur. Poeh! Heet ook. Kijk nou. EEN grote sjoelbak met beschuitjes! Op naar de verpakafdeling. Wat is het hier groot, zeg. Jij zorgt ervoor dat hier alles vlekkeloos verloopt. Ik zie heel veel beschuitjes, maar heel weinig mensen. Voor deze beschuitjes hebben wij weinig medewerkers. Er zijn alleen medewerkers voor controle van het proces. Dus veel meer machines dan vroeger? Ja, volledig automatisch. Een beschuitje. Twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen...
tien, elf, twaalf, dertien beschuitjes gaan er in een verpakking. Om ervoor te zorgen dat die beschuiten niet breken komt er een papieren binnenwikkel omheen. Er komt nog een buitenwikkel omheen en dan zijn ze klaar om naar de winkel te gaan. Uiteindelijk zal het toch breken, maar dan mag het.