Hier in Oldenzaal staat EEN van de grootste donutbakkerijen van Europa. Het woord donut komt van het Engelse woord doughnut. Wat deegklompje betekent. Dough betekent deeg. En nut betekent klompje. Hier in de bakkerij worden elke dag meer dan een miljoen donuts gemaakt. Maar hoe doen ze dat? Het basismateriaal van de donut bestaat uit, hoe kan het ook anders: deeg!
Gewoon een simpel deegje van bloem, gist en water. Verder gaat er bakkersmix in, maar wat daar precies in zit? Dat is het geheim van de bakker. Alle ingrediënten worden keurig afgewogen en gemengd in deze grote deegmolen. Hier wordt het deeg uitgerold tot een brede plak die overal even dik is. In deze stansmachine worden de donutvormpjes in het deeg gedrukt. Wat je overhoudt zijn deze kleine ronde bolletjes. Want waar herken je een donut aan? Aan dat gat in het midden natuurlijk. De donut lijkt Amerikaans maar komt eigenlijk uit Nederland. Want het is een afstammeling van de oliebol. Alleen in Amerika vonden ze die te melig dus heeft iemand verzonnen, anderhalve eeuw geleden...we halen het midden eruit zodat hij overal even gaar wordt. Dat werd een enorme hit. De donut. Na het stansen gaan ze de rijskast in. Hier is het net even wat warmer en vochtiger. Dat zorgt ervoor dat het gist in het deeg belletjes gaat vormen. Daar wordt het lekker luchtig van.
Zo gingen ze erin, en zo komen ze eruit. Lekkere zachte deegkussentjes. Meestal wordt deeg in de oven gebakken, maar de donut niet. Die wordt gefrituurd in hete olie. Palmolie. De kunst van het donutbakken zit hem in dit witte randje. Hieraan kun je zien of de donut goed gelukt is of niet. Was de temperatuur van de olie niet goed of was het deeg niet luchtig genoeg...dan zakt die donut te ver de olie in. Dan wordt dat randje twee keer gebakken en donkerbruin. Maar hier is de bovenkant van de onderkant nog perfect gescheiden. Supergoed dus. Traditioneel worden donuts gegeten met een laagje suiker. Zo worden ze het meest gegeten. Maar tegenwoordig worden ze versierd met een klein laagje glazuur zoals hier. En vervolgens afgemaakt met kleurrijke sprinkles. Tasty. Al die miljoenen donuts die hier gemaakt worden gaan naar heel Noord-Europa Hier bijvoorbeeld, 5000 stuks voor Denemarken. Met de hartelijke groeten uit Oldenzaal.