Eind 17de eeuw is De Republiek in oorlog met Engeland. Onder leiding van Michiel de Ruyter wagen Nederlandse oorlogsschepen zich in Engelse wateren en varen zelfs de rivier de Medway op. Op zoek naar de machtige Engelse vloot. Bij het stadje Chatham volgt de confrontatie.
“Goedemiddag, leuk om u te zien.”
“Welkom in Upnor, welkom in Chatham. Hier is het gebeurd. Eerst de geografie: De zee is zo’n 20 kilometer die kant op. De Hollanders kwamen geleidelijk de rivier op, het duurde twee, drie dagen. Ze voeren de rivier op, een fraai staaltje zeemanschap, omdat de rivier meandert en er veel ondiepe plekken zijn. Tot ze de plek bereikten waar onze vloot lag. Ze kwamen tot hier. Dit was toen de verdediging van de scheepswerf. Er lag een ketting over de rivier van hele dikke schakels die over boten was gelegd die in de rivier waren afgemeerd. Die moesten onze vloot beschermen, maar de Hollandse vloot brak de ketting die haastig waren afgezonken in de Medway om ze tegen te houden. Ze vonden het niet genoeg om de Royal Charles te stelen en de schepen die hier lagen te verbranden. Ze wilden verder varen want ze hadden het Britse oorlogsapparaat pas echt kunnen treffen als ze de scheepswerven hadden verwoest. De Hollandse vloot kwam dus wel tot het kasteel en brak de ketting, maar daarna werd besloten de terugtocht te aanvaarden. De Hollandse vloot voer de Medway af en nam de Royal Charles mee, het Britse vlaggenschip. Een groot verlies in die tijd. Maar dat hebben we als natie zo snel mogelijk proberen te vergeten.”
“Hier is het gebeurd. Vreemd om te bedenken dat een zo vredige plek als deze.. Wat een verschil dat moet zijn geweest met juni 1667. Toen kon je hier beter niet zijn. Met gevaar voor eigen leven koos Willem van Oranje de kant van de Protestanten. Hij begon een eigen leger te verzamelen met soldaten, kanonnen en paarden. Dat kostte hem heel veel geld, maar Willem van Oranje wilde met alles wat hij had Alva verjagen. Er werd hard gevochten. Veel Protestanten, maar ook Katholieken in het Zuiden in de provincies Brabant en Vlaanderen sloegen op de vlucht. En ze vertrokken naar de provincies in het Noorden zoals Holland en Zeeland. Daar was de opstand het best gelukt, daar voelden ze zich veiliger. De opstand van de Nederlanders werd een oorlog in De Nederlanden. Een oorlog die maar liefst 80 jaar zou gaan duren!”