Contrabassist Peter van Leerdam: Het is een heel fysiek instrument. Je voelt het tot in je botten als je die dikke snaren in trilling brengt. Maar het is ook de dienende functie in de muziek die mij zeer aanspreekt.
De stemmechanieken zijn wat anders dan op een cello of viool omdat de snaren zo dik zijn. Te dik om hem gewoon aan te draaien. Daarom is er een speciaal mechaniek voor ontwikkeld. De functie van de kam is om de klank over te brengen op het instrument.
De contrabas heeft 4 snaren en is gestemd in kwarten. Van hoog naar laag is dat G - D - A - E. Ikzelf heb dus een mechaniek op mijn contrabas, waarmee ik de onderste snaar kan verlengen, waardoor ie lager wordt; in dit geval tot een C.
De strijkstok van de contrabas is gemaakt van pernambukhout. Je hebt ook strijkstokken die van slangenhout gemaakt zijn. De haren van de strijkstok zijn gemaakt van de staart van een paard. Het inharsen van de strijkstok is ook zoiets als met de kam: zonder kam klinkt de bas niet, en zonder hars klinkt de strijkstok niet; werkt ie niet. Door daar hars op te smeren kan ie gewoon beter pakken op de snaar. Die bas die hoort bij mij en daar wil ik op blijven spelen tot ik niet meer kan!
Voice over: De contrabas is een snaarinstrument van bijna 2 meter lang en kan op verschillende manieren klinken en bespeeld worden: Van hoog? Tot zeer laag? Gestreken, met de strijkstok? of plukkend, met de vingers (pizzicato)? Glijdende tonen ('glissando')En in verschillende stijlen: van jazz, tot klassiek. Met al deze mogelijkheden geeft contrabassist Peter Leerdam het volgende concert.