Cimbalist Giani Lincan: Toen ik cimbaal ging spelen was ik 5 jaar en mijn oom was mijn eerste leraar. Deze cimbaal hier is 100 jaar oud en is gekocht in Hongarije. De snaren op de cimbaal zijn van staal. Precies als pianosnaren.
De cimbaal heeft er 153. Verdeeld over drie 'registers': bas, medium en octaaf. Met de pedaal kunnen we dempen. Bv. als je een akkoord speelt of een loopje, dan kan je wel de demper gebruiken. Op de stok zitten watten of draad.
De Roemeense stokjes zijn om hard te spelen en de Hongaarse stokjes zijn er om zacht te spelen. De cimbaal bestaat al in het Oude Testament. Wij zeggen altijd: de cimbaal is de opa van de piano.
Voice over: Net als de piano is de cimbaal zowel een snaar- als een slaginstrument waarop op verschillende manieren gespeeld kan worden en dat diverse klanken voortbrengt: Van hoog? Tot laag? Zacht gespeeld? of hard. Van rustig, langzaam? Tot rázendsnel?
De klank kan gedempt worden met een demper? De demper kan open, zodat de klank kan doorklinken? Of doorklinken, zonder demper. Plukkend met de vingers?. En met bijzondere effecten?
De Roemeense cimbalist Giani Lincan laat al deze mogelijkheden horen in het nu volgende concert.