Ga naar hoofdinhoud
junior fellowship 2024

Junior Fellowship

Het Rijksmuseum Junior Fellowship is dé profielwerkstukprijs van het Rijksmuseum. De finalisten hebben samen met NTR en Schooltv explainervideo's gemaakt over het onderwerp van hun eigen werkstuk.

Type videos

  1. Wat waren de Nederlands-Engelse zeeoorlogen?

    In de 17e en 18e eeuw strijden de landen om belangrijke handelsroutes

    Een foto van een presentator voor een oude landkaart. Op de kaart is "generale kaart van Engeland" te lezen en zijn Engeland en een deel van Nederland zichtbaar. Onderaan staat de bron van de kaart met de tekst: "Bron: Collectie Rijksmuseum".
    1:06
  2. Wat is het verzet?

    En welke soorten verzet waren er in de Tweede Wereldoorlog?

    Een foto van een presentator met ernaast drie mensen die actief meehielpen bij het verzet in Nederland: Miep Gies, Walraven van Hall en Erik Hazelhoff Roelfzema. Ook is een opsomming van slachtoffers van de Nazi's zichtbaar: "Joden", "Sinti" en "Roma".
    1:14
  3. Hoe maak je verf met enkel natuurlijke materialen?

    Oude kunstenaars maakten hun eigen verf met pigment en eigeel

    Een foto van een presentator met daarnaast vier foto's van natuurlijke materialen die worden gebruikt voor verf met daarboven een tekstballon met de tekst "Natuurlijk". De vier voorbeelden zijn: "Stenen", "Bloemen", "Insecten" en "Mummies".
    1:33
  4. Emotie in de landschappen van Van Gogh

    Donkere en lichtere kleuren zorgen voor verschillende emoties

    Een foto van een presentator met aan beide kanten een gedeelte van een schilderij van Vincent van Gogh. Op beide schilderijen zijn bloemen, struiken en vlinders zichtbaar.
    1:54
  5. Wat is hysterie?

    En waarom noemen we mensen nog steeds hysterisch?

    Een foto van een presentator met links en rechts van de presentator een oude foto van een psychiatrisch patiënt die door een psychiater omschreven werd als hysterisch.
    1:48
  6. Wat is de ballroom-scene?

    De oorsprong van populaire termen als 'slay' en 'shady'

    Een foto van een presentator met op de achtergrond een foto van twee leden van de LHBTQ-gemeenschap in New York.
    1:47
  7. Kan je AI-werken kunst noemen?

    De meningen hierover verschillen

    Een foto van een presentator met rechts ernaast vijf koppen van artikelen die gaan over AI (artificial intelligence). De tekst van de koppen is negatief over het gebruik van AI.
    1:49
  8. De zoektocht naar de stemmen van tot slaaf gemaakte mensen

    Het vergeten perspectief

    Een foto van een presentator met daarnaast een schilderij. Voor het schilderij staat het jaartal 1863. Op het schilderij kijken twee mensen die voor 1863 slaaf waren in de lucht. Een man met geheven handen met kettingen erin en een vrouw die hem omhelst.
    1:40
  9. Waarom veranderen schilderijen van kleur?

    Kleuren vergaan door licht en temperatuur

    Een foto van een presentator en een schilderij waarop een man te zien is en twee manieren om verkleuring ervan te voorkomen. Het schilderij is door het midden gesplitst en toont rechts de originele kleuren en links de huidige, verkleurde kleuren.
    1:27
  10. Waarom moeten we meer naar de marimba luisteren?

    Een Afrikaans slaginstrument met een warme klank

    Een foto van een man die een Marimba bespeelt met stokken en daarnaast een foto van een presentator die ook stokken vastheeft.    De marimba is een Afrikaans slaginstrument met toetsen van houten blokjes die je met twee tot zes stokken kunt bespelen.
    1:17
  11. Hoe ver mag je gaan als kunstenaar?

    Je kat doden voor je kunstwerk

    Een foto van een presentator met daarnaast een foto van een wit beeld van een olifant gemaakt van het ivoor van slagtanden van een echte, levende olifant. Daarvoor staan de teksten "Ethische vragen" en "Ethisch verantwoord materiaalgebruik?".
    1:28
  12. Hoe heeft de wandtekening zich ontwikkeld?

    Van grottekening tot graffiti

    Een foto van een presentator met op de voorgrond de woorden "Graffiti". Op de achtergond is een foto te zien van een man die graffiti aan het spuiten is op een betonnen muur. De graffiti vormt een niet-leesbare tekst in rode en paarse kleuren op de muur.
    1:40