Ik weet dat een koe gras eet en dat melk van de koe komt. Maar waarom heeft een koe 4 magen? En daarom is mijn vraag: Waarom heeft een koe 4 magen?
Katrien jij bent dierenarts en je geeft les aan de Universiteit Utrecht dus jij weet heel veel van koeien. Nou is een koe een groot dier maar waar laten ze al die magen?
Ongeveer hier zit de boekmaag. En ongeveer hier op de bodem ligt de lebmaag die doorgaat naar de darmen. En als we dan aan de andere kant kijken hebben we een hele grote pens. En als laatste hier hebben ze nog de netmaag. Kijk als je hier voelt kan je eigenlijk hier het gras voelen.
Ja inderdaad ik voel het gras echt zitten. Maar is dit niet zielig.
Nee daar voelt ze helemaal niks van.
Dus dit is eigenlijk een hele grote zak gras. Ligt wel lekker eigenlijk.
Dit is eigenlijk een model van alle magen die ik net heb getekend en staan allemaal met elkaar in verbinding. Hier de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag aan de andere kant. Slokdarm waar het eten naar binnen komt. En eigenlijk is het 1 groot vat die vier magen waar al het eten gehusseld wordt en waar het gras wordt gefermenteerd. Moeilijk woord voor afbraak door bacteriën. Koeien eten wel zo 8 tot 10 uur per dag en dan herkauwen ze ook nog eens 8 tot 10 uur. Op zo'n dag gaat er al gauw zo'n 100 kilo weidegras. Koeien op de boerderij eten naast gewoon gras ook kuilgras, mais, krachtvoer en soms ook nog wat andere grassen. Wij mensen zouden dit voedsel nooit kunnen verteren. Een koe kan dat dus wel, maar daar heeft ze wel die 4 magen voor nodig. Als een koe eet, kauwt ze de eerste keer niet zo heel goed op gras. Dat komt via de slokdarm die je hier ziet in de pens terecht. Dat is eigenlijk een groot mengvat. Die maag die trekt samen, die husselt het voer. Samen doet die dat met de netmaag die je hier ziet. Die heet zo omdat hij eigenlijk een hele mooie netstructuur heeft. Dus deze 2 magen trekken heel goed samen en de grove delen worden weer via de slokdarm weer omhoog geduwd zodat de koe weer kan herkauwen op het voer. Kauwt het een aantal keer, wordt het weer ingeslikt. Als de fijne deeltjes zijn uitgezakt, komt het van de netmaag in de boekmaag terecht. En dat heet zo omdat het eigenlijk allemaal hele mooie bladen zijn, bladen van een boek. Van de boekmaag gaat het door naar de lebmaag en dat is eigenlijk de echte maag van de koe. Net zoals mensen die hebben. Hier is het ook zuur.
Hier kan het verteren dus echt beginnen.
Ja. Hier begint het echte verteren. Van daaruit gaat het door de dunne darm in, dikke darm.
Het is dus eigenlijk 1 grote verteringsfabriek?
Ja eigenlijk hartstikke knap dat ie uit het stugge gras zoveel energie kan halen en ook nog zo'n lekker glaasje melk voor ons kan produceren.
Inderdaad ja. Lekker bezig hoor dame. Doe maar je best met dat herkauwen want ik heb wel zin in een glaasje melk. Hier een hapje voor je pens, je boekmaag, lebmaag en je netmaag en dan uiteindelijk een lekker glaasje melk.