De Domtoren bepaalt het stadsgezicht van Utrecht. Hij is 750 jaar oud. Het is het hoogste gebouw van de stad. 113 meter met 465 traptreden maar geen lift.
Veel mensen willen dat de Dom het hoogste gebouw van Utrecht blijft. Daarom zie je tot nu toe maar weinig andere hoge gebouwen. Eindelijk… Kijk, hier zie je heel goed het oude centrum met allemaal oude gebouwen en dan die gracht die zo dwars door het centrum loopt. En daar in de verte zijn ze heel druk met nieuwbouwwijken. En zo kun je heel goed zien hoe groot Utrecht is geworden door de eeuwen heen.
Vroeger was Utrecht niet zo groot. Hier was de rand van de stad. De muur beschermde de stad tegen vijanden maar zorgde er ook voor dat de stad niet kon groeien. Toen de muur niet meer nodig was kon de stad weer groeien. En dat was 100 jaar geleden ook hard nodig. Er kwamen toen namelijk heel veel arbeiders naar de stad om in de fabrieken te werken en die moesten natuurlijk ook ergens wonen. Dit is zo’n typische arbeiderswijk van meer dan 100 jaar oud. In zo’n arbeidershuisje woonde vroeger een gezin met acht of zelfs meer kinderen. Lekker druk zal dat geweest zijn. En nu wonen in dit huisje maar twee mensen. En de mensen met kinderen verhuizen naar dit soort wijken, met veel ruimte en de kinderen kunnen veilig spelen.
Deze wijk wordt eigenlijk een hele nieuwe stad op zich. Moderne huizen die duurzaam zijn gebouwd, bijvoorbeeld zonnepanelen en goed geïsoleerd. Er zijn plannen om hier een toren van 262 meter hoog te bouwen. Dat is ruim twee keer de Domtoren. Kun je je voorstellen hoe hoog dat is. Daarin komen winkels, kantoren, woningen, zelfs een hotel. En daaromheen nog meer winkels, restaurants, uitgaansgelegenheden, een bioscoop; eigenlijk alles wat je nodig hebt in een stadscentrum. Dan heb je het oude centrum van Utrecht eigenlijk helemaal niet meer nodig; alles is hier!