3 op Reis in de klas neemt je mee naar Namibië. Dit prachtige land ligt in zuidelijk Afrika en heeft gigantische woestijnen, een prachtige kustlijn en ook nog eens geweldige natuurparken.
Zand, heuvels en nog meer zand, zover je kunt zien. Dit is Namibië een land in Zuidwest-Afrika. Dit land lijkt een grote woestijn, maar heeft eigenlijk veel meer. Bijzondere dieren en planten en prachtige landschappen.
Namibië heeft zijn naam te danken aan de Namib-woestijn, dat betekent uitgestrekte plaats. En met maar 1.7 miljoen inwoners in zo'n groot land, klinkt dat niet zo gek. Windhoek is de hoofdstad van Namibië en ligt midden in het land. Het is niet zo’n heel grote stad maar wel een moderne stad. Aan de rand van Windhoek liggen de arme wijken, zoals de wijk Katutura. Dat is een erfenis van de Zuid Afrikaanse periode. Katutura betekent dan ook: de plek waar wij niet willen wonen. Van 1915 tot 1990 wordt Namibië overheerst door Zuid-Afrika dat ook hier de apartheid doorvoert. Alle zwarte inwoners worden onderdrukt en gedwongen naar Katutura te verhuizen. Gelukkig is de wijk er de laatste paar jaar wel weer op vooruit gegaan. Namibië heeft een woestijnklimaat. Met ongeveer 300 dagen zon per jaar is het een zeer droog land. In de zomer kan het overdag heel heet worden. De temperatuur kan dan oplopen tot boven de 40 graden. In de winter komt de temperatuur nog wel boven de 20 graden maar kan het ’s nachts weer vriezen. En regen, regen is zeldzaam in de Namib-woestijn. Door de droogte heeft de wind vrij spel en blaast het zand op tot zandduinen die wel 300 meter hoog kunnen zijn. Ondanks de droogte leven er in de Namib-woestijn toch dieren, zoals gemsbokken, springbokken en gnoes. De dieren, weten goed gebruik te maken van het weinige water dat er is. Midden in de woestijn zie je deze bomen. Ze staan aan de oevers van de drooggevallen rivieren. Hier halen ze hun water uit de waterhoudende grondlagen. Want de rivier kan uitgedroogd lijken, eigenlijk stroomt ie ondergronds gewoon verder. Een groot deel van de Namib-woestijn is beschermd natuur gebied waar je niet zomaar kunt komen, zoals de Schedelkust. De naam komt van het grote aantal scheepswrakken en menselijke skeletten die hier zijn gevonden. Door de wilde zee zijn hier heel wat schepen gestrand. De schipbreukelingen die de kust konden bereiken, dachten gered te zijn, maar stierven in dit kurkdroge gebied alsnog van de dorst. De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San of Bosjesmannen, een nomadisch volk die leven van de Jacht en van het verzamelen van gewassen. Hun oorspronkelijke leefomgeving zijn de regenrijke gebieden, maar er leven ook stammen in de droge steppewoestijn. Van 1884 tot 1915 is Namibië een Duitse kolonie. Dat is terug te vinden in het plaatsje Swakopmund Bijvoorbeeld in het centrum de stad met deze oude Duitse gebouwen. Verder is het een echt vakantieoord. Hier aan de zuidelijke Atlantische Oceaan lijkt het soms wel een Duitse badplaats. Ten noorden van Swakopmund ligt Cape Cross. Hier liggen tienduizenden zeerobben op het strand van de zon te genieten. Hun voedsel halen ze uit de voedselrijke branding van de Atlantische oceaan. Landinwaarts ligt Etosha, Afrika's grootste wildpark. In dit Savannegebied vind je wilde dieren zoals de zwarte neushoorn, giraffes en kuddes van zebra’s. Bij de waterplaatsen kun je olifanten tegenkomen. Er leven hier ook leeuwen en luipaarden.
Het is toch heel bijzonder dat in een land dat voor het grootste gedeelte uit woestijn bestaat ook zoveel exotische dieren leven.