Hoe moet je een hoofdluis te lijf gaan? Wat helpt wel en juist niet? Je krijgt ze als ze van iemands hoofd naar jouw hoofd lopen. Ze zoeken een warm plekje en hebben bloed nodig om te overleven. Luizen zitten dus niet op spullen. Het is niet nodig om je beddengoed, kleding of knuffels te wassen. Je hoeft dus ook geen spullen in de vriezer te leggen. Net zoals de luizencape of de luizenzak. Die helpen ook niet.
Dit is Desiree Beaujean, hoofdluisdeskundige. Zit zo'n luis nou nooit op je kleding, pet of knuffels? Luizen zijn parasieten en hebben bloed nodig om te overleven. Slimme luizen blijven op het hoofd zitten, want dan kunnen ze eten. Wij zeggen altijd: alleen de domme luizen gaan van het hoofd af en komen terecht op een jas of bed. Je hoeft niet bang te zijn dat van daaruit de verspreiding plaatsvindt. Daar zijn ze te dom voor, zou je kunnen zeggen. Daarom zijn ook alle maatregelen afgeschaft. Beddengoed hoeft niet meer in de wasmachine en knuffels niet meer in de vriezer.
Bij kroeshaar of haar met veel krullen is het soms extra lastig met kammen. Merel, jij hebt ook een mooie bos met krullen. Is het lastig? Ja, nou ja, het is wel lastig met kammen ook, want deze kam bijvoorbeeld met die kleine kammetjes ging bij mij niet. Daarom gebruikten wij altijd deze, die heeft wat grotere tanden. Als kammen alleen nou niet helpt, kun je ook anti-hoofdluisshampoo gebruiken. Daarin zit een chemische stof in, dimeticon, waar de luizen niet tegen kunnen, daar gaan ze dood van. Het is belangrijk om te blijven kammen, voor het geval er toch nog een luis aanwezig is. Eén luisje kan al snel een nieuwe plaag veroorzaken. Daarom controleren scholen uit voorzorg. Mocht je een luis vinden, schaam je niet, iedereen kan het krijgen. Meld het even op je sportvereniging of school. Dan kan uit voorzorg het luizenpluizen weer beginnen.