Dit nou echt een krommetje, Tom. Die ga ik redden van de verspillingsdood. De afvalberg.Gaan we hem proeven.
Proost. Proost. Jongens, smaakt het? Heel erg lekker.
Er is niks mis met deze komkommer. Nee, klopt. Hij is alleen krom. Wat is er nou erg aan dat deze lekkere komkommer krom is? De consument wil een rechte komkommer. Een kromme of misvormde willen ze liever niet. Of er minder voor betalen. Wat gebeurt er dan met al die kromme komkommers? Die worden weggegooid. Hoeveel kromkommers... Wow! Hoeveel komkommers worden er nou krom? We snijden er 90.000 per dag.
Daarvan gooien we er 500 weg. Hoe komt het dat zo'n komkommer krom wordt? Als een komkommer iets tegenkomt zoals hier. Dan leunt-ie tegen een komkommer aan of een blad, dan wordt-ie krom. Hoelang duurt het voor een komkommer om zo groot te zijn? In deze tijd met veel licht is het van bloemetje tot volwaardige komkommer tien dagen. Tien dagen? Dat is best snel.
Dat is heel snel. Wat is dit gele dingetje? Dit leuke bloemetje? Zo begint-ie. Tien dagen later heb je een komkommer. Valt dit er automatisch af of trek je die er vanaf? Met oogsten halen we het eraf. Jammer. Ik vind het leuk om een komkommer in de winkel te zien liggen met een gele bloem. Ja, maar hij is niet echt leuk geel meer. Dat is waar. Een vies gedroogd bloemetje. Daar houden mensen ook niet van, he? Mensen willen mooie, rijpe, verse bloemen hebben. Kieskeurig die mensen.
Als je hem vers van de plant trekt, is-ie toch lekkerder eigenlijk. Lekkerder dan in de winkel. Krom. Daar? Deze? Daar. Die mag daar? Ja. Het is mij EEN groot vraagteken wat ik met deze komkommer moet. Ik zie alleen maar kromme komkommers. Worden die nou allemaal weggegooid? Nee. Bijna voor al deze komkommers is een bestemming. Deze gaan meestal naar Turkse groentewinkels. Waarom Turkse groentewinkels? Ze zijn gek op deze komkommers. Omdat ze wat kleiner zijn en niet helemaal volgroeid, zitten ze vol met smaak. Die verwerken ze graag in hun gerechten. Wat gebeurt hiermee? Dat zijn net wat zwaardere krommen.
Die gaan ook naar de industrie. Soms ook naar een supermarkt. Daar worden ze verhakt in kleine stukjes en komen ze in een salade terecht. Zijn ze goedkoper, die kromme komkommers? Ja. Helaas wel. Er gaat net zo veel energie en water in als in een gewone komkommer. Maar de mensen hebben daar minder voor over. Dit gaat allemaal weg. Dat gaat allemaal bij het afval. Eigenlijk vind ik het een beetje belachelijk dat we dit doen. Want waarom kan je dit niet gewoon in de supermarkt hebben liggen? Maar tegelijkertijd ben ik heel blij dat het nog ergens heen gaat. Er zijn zulke lekkere dingen die je kan maken van kromme komkommers. Dit vind ik een klasse 2 komkommer. Klopt dat? Dat klopt helemaal.