Het is één van de meest onherbergzame gebieden ter wereld. Veel meer dan een enorme ijsklomp is het eigenlijk niet. Toch is het niet verwonderlijk dat Trump zijn oog op Groenland heeft laten vallen.
Kijk eens naar een wereldbol, kijk eens naar een globe en dan zie je het meteen. Groenland ligt heel erg noordelijk, heel dicht bij de Noordpool. En aan de andere kant van de Noordpool ligt Siberië. Maar het is wel van Rusland. Voor de Amerikanen is dat natuurlijk altijd een heel grote attractie: kun je zo dicht mogelijk bij de potentiële vijand, de tegenstander komen.
Groenland is niet alleen strategisch van belang. Groenland is buitengewoon rijk aan allerlei delfstoffen. Traditioneel komt er al veel kryoliet, een soort bauxiet vandaan voor de aluminiumproductie, maar ook andere delfstoffen: olie en gas. Die raken natuurlijk door de opwarming van de aarde ook steeds meer toegankelijk voor exploratie. De Chinezen hebben zich al gemeld op die markt, die hebben ook al initiatieven ontwikkeld. Er zijn ook al Australische mijnbouwfirma's actief in Groenland, dus je zult zien dat heel veel internationale spelers die belang hebben bij delfstoffen en met name de zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor bijvoorbeeld chipproductie, dat daar heel veel belangstelling voor is. Dat zal Trump meegewogen hebben.
De Amerikaanse belangstelling voor Groenland is niet nieuw. President Truman bracht in 1946 ook al eens tevergeefs een bod uit. Dit is helemaal niet zo'n gek idee, alleen anno 2019 is het natuurlijk een beetje bizar dat je een kleine bondgenoot, want Denemarken is natuurlijk maar een heel klein land, dat je die min of meer voor het blok zet en zegt: dat willen wij wel van jullie kopen. Dat gaan de Denen natuurlijk nooit doen, want we leven niet meer in een koloniale tijd. Het lijkt me sterk dat er ook maar één reëel argument is om het wel te doen. Denemarken schijnt er veel geld aan te verliezen. Het kost een lieve cent inderdaad, voor de Denen. Tegelijkertijd is het ook een hele grote asset, zou ik bijna zeggen, voor de Denen om het te hebben, want het maakt Denemarken plotseling ook tot een belangrijk land, militair, strategisch en geopolitiek in dat hele Noord-Atlantische spel. Je kunt je voorstellen dat als Groenland niet meer van Denemarken zou zijn, dan zou er wel een heel klein landje overblijven wat natuurlijk internationaal heel weinig in de melk te brokkelen heeft.
De Deense en de Groenlandse premier hebben gezamenlijk het voorstel van Trump verworpen. Dat wil niet zeggen dat de Groenlanders per se bij Denemarken willen blijven.
Er is in 2009 volgens mij een volksraadpleging geweest waarbij 75 procent van de bevolking aangaf dat ze graag zelfstandig willen worden op termijn en dus niet weer onder een ander land of een andere staat. Ik denk dat op termijn de Groenlanders eigenlijk het liefste gewoon Groenland zelfstandig zouden zien. Zo gauw dat kan, denk ik dat ze daarvoor gaan.