Dit zijn allemaal ansichtkaarten van Bussum, daterend van 1899 tot heden. Doordat ik heel veel kaarten van Bussum uit mijn hoofd ken, dan ken ik mijn ondanks dat ik nog helemaal geen 50 ben, ken ik me voor de geest halen hoe Bussum er in de jaren ’20 en ’30 heeft uitgezien. Ik weet bijvoorbeeld hoe Molen De Wandelaar er uitgezien heeft, ik weet bijvoorbeeld dat Bussum een hele mooie oude haven gehad heeft. Ik weet bijvoorbeeld hoe de paardenrennen in Bussum er uitgezien hebben. Nou, ik heb hier bijvoorbeeld de Koopweg, dit plaatje is uit 1923, toen was het zo, toen had je bijvoorbeeld thuis had je geen bad of een douche. Dan ging je hier naartoe, naar dit gebouwtje, dat is het Badhuis. En de meeste mensen, die gingen één keer in de week gingen hier naartoe, daar kon je uitgebreid een douche nemen.
Hier zien we de plek waar het oude Gemeentehuis gestaan heeft. Het Gemeentehuis is gebouwd in 1897. Het is helaas gesloopt in 1962, tot woede van de bevolking. Hier hadden heel graag nog mensen willen trouwen bijvoorbeeld.
Het huidige Gemeentehuis van Bussum staat 400 meter verderop en het wordt in de volksmond ook wel “de Betonnen Aardappelschuur” genoemd.
Hier zien we de leerlooierij. Deze leerlooierij, die stonk verschrikkelijk. Hij is in 1932 afgebrand, de bevolking was er erg blij mee, want ze waren van de lucht af. En op het Gemeente-huis waren ze ook blij, want ze hebben nooit toestemming gehad om het weer op te bouwen.
Zo ziet het er nu uit, deze huizen zijn kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd.
Nou, we staan hier dus bij de Zandzee, dit lijkt een flat, maar het is een bejaardencentrum. De Zandzee, die zag er in 1926 zo uit, het was een groot natuurgebied, deze Zandzee, die is in 1941 uitgegraven. Toen stonden er grote plassen water. En dat is een toeristische attractie geweest, kort na de Tweede Wereldoorlog, tot halverwege de jaren ’60. Dit bejaardencentrum De Zandzee, dat is er nu voor terug.
Teksten op ansichtkaarten, dat is in de loop van de jaren wel veranderd. Een voorbeeld is bijvoorbeeld: “ik dacht aan u zoeven in deze schoone dreeven, en zend hier vanuit deze stad de mooiste kaart die te koop men had”, dat zou vandaag de dag nooit zo geschreven worden. En dat was in 1901 wel zo.