Dit is echt onvoorstelbaar. Je zou het niet zeggen van dit grijze stukje steen…maar het is echt een kruimel van de planeet Mars. Hoewel er nog geen mensen op Mars geweest zijn...zijn er wel stukjes steen die als meteorieten op aarde inslaan. Als de mensen naar Mars gaat, kunnen we deze stukje steen zelf verzamelen. Sebastiaan de Vet is Mars-onderzoeker en al sinds zijn vijftiende verliefd op de planeet. Met een super-telescoop van sterrenwacht Sonnenborgh bestudeert hij Mars. Het mooie van het kijken naar Mars met deze grote telescoop is dat je best wat details kan zien. Je ziet poolkappen en je kunt ook donkere gebieden zien van de planeet Mars. Wat je met deze telescoop net niet kan zien op Mars dat zijn die prachtige landschappen. Als je daar naartoe vliegt met een satelliet dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.
We vinden daar rivieren, er zijn gletsjers die door bergdalen stromen. We zien zandduinen die met de wind op Mars verstuiven. Mars mag dan wel lijken op de aarde, er zijn een heleboel verschillen. Om van de aarde naar Mars te reizen ben je wel zeven maanden onderweg. Verder is Mars twee keer zo klein als de aarde. Mars heeft net als de aarde een dampkring. Maar wel eentje die superdun is en levensgevaarlijke straling doorlaat. Op Mars is de zwaartekracht veel kleiner: Weeg je op aarde 50 kilo, dan laat de weegschaal op Mars 19 kilo zien. Nog een verschilletje: op aarde wonen 7 miljard mensen. En op Mars om precies te zijn: 0,0. Maar kun je eigenlijk wel leven op Mars? Met dit soort onbemande marskarretjes proberen ze daar al jaren achter te komen. Ze maken foto's en doen metingen die naar de aarde worden gestuurd. Voor ons als mens is het moeilijk om op Mars zonder ruimtepak rond te lopen. Een Marskarretje kan zonder problemen door het landschap rijden en daar onderzoek doen. Zouden wij als mens uitstappen, dan merk je dat de atmosfeer van Mars anders is dan die op aarde. De lucht is ontzettend ijl. Als je zonder ruimtepak de capsule uitstapt, raak je bewusteloos en ga je uiteindelijk dood. Niet ideaal om te wonen dus.
Toch hebben ruimtevaartbedrijven grote plannen om tienduizenden mensen naar Mars te brengen. En die zouden daar in dit soort capsules wonen. Ruimtevaartbaas Elon Musk weet het zeker: over vijftien jaar gaan we naar Mars. Al heel snel dus. Op aarde wordt daarom geoefend.
Vrijwilligers testen in afgelegen gebieden hoe het is om heel lang in afzondering met elkaar te wonen. Hoe komen we straks aan ons voedsel op Mars? Ook daar wordt op aarde onderzoek naar gedaan. Door bijvoorbeeld groenten op Mars-achtige bodem te laten groeien. Hier hebben we de eerste aardappels. En ook belangrijk: Hoe reis je naar Mars? Lift off. Ruimtevaartbedrijven zijn in de weer met het bouwen van raketten. Het is een lange reis. Je bent een paar maanden onderweg, wel meer dan een half jaar.
En als je op Mars bent en je familie wilt bellen dat moet je tien minuten op een antwoord moet wachten...omdat het signaal zo lang onderweg is. Zo'n lange reis vergt veel van de mensen met wie je reist. Je wilt geen ruzie hebben als je in een kleine capsule zit. Met z'n allen op Mars gaan wonen; sommigen geloven daar helemaal in. Maar volgens onderzoeker Sebastiaan is het nog science fiction. De plannen die er zijn van sommige ruimtevaartbedrijven...
die klinken natuurlijk fantastisch, maar er moet nog veel gebeuren...voordat we echt over enkele tientallen jaren op Mars kunnen wonen. Denk maar aan het vinden van een manier om voedsel te maken of om aan drinkwater te komen. En als je terug wilt naar de aarde om familie te bezoeken...dan moeten we daar ook nog een oplossing voor zoeken...want dan heb je een goede raket nodig om weer terug te kunnen. Wel denkt hij dat kleine groepjes onderzoekers op Mars zullen rondwandelen. En dat biedt mogelijkheden: Als je nu tien, elf of twaalf jaar bent moet je bedenken...dat over 15 of 20 jaar er Mars-missie gevlogen worden. Dus dan heb je de juiste leeftijd om astronaut te worden... en om zo'n manier mee te gaan op een onderzoeksvlucht. Of je later nou astronaut wordt of niet, het zou zo maar kunnen dat je de eerste Marsreis meemaakt.