Een vulkaanuitbarsting. In Nederland komt het niet voor maar in andere landen wel. Om te begrijpen hoe een vulkaanuitbarsting ontstaat moet je eerst weten dat onze aarde bestaat uit een aardkorst met daaronder heel warm heet gesteente. Dit gesteente noemen we magma. Het magma heeft een temperatuur van meer dan 1000 graden Celsius. Op zwakke plekken in de aardkorst, kan dit magma naar boven komen. Hier kan een vulkaan ontstaan. Als magma uit een vulkaan komt, noemen we het lava. Er bestaan verschillende typen lava.
Touwlava - Touwlava lijkt uit dikke kabels te bestaan. Als lava stroomt, dan koelt het oppervlak snel af en vormt een dunne korst, terwijl de lava daaronder verder stroomt. Daardoor ontstaan allemaal ribbels in de korst, zodat de lava uiteindelijk lijkt op een hoop touw.
Kussenlava - Kussenlava ontstaat onder water. De lava komt in aanraking met het koude zeewater en stolt direct aan de buitenkant. Zo krijgt het de vorm van kussens die tegen elkaar liggen.
Puimsteen- Puimsteen ontstaat uit lava dat veel gas bevat. Het is lavaschuim dat snel hard en koud is geworden.
Obsidiaan- Deze glimmende zwarte steen is vulkanisch glas of obsidiaan. Het ontstaat als lava heel snel stolt. Net als glas heeft obsidiaan hele scherpe breukvlakken. Dit maakte het gesteente ideaal voor stenen werktuigen.
Basaltlava - Basalt is het meest voorkomende vulkanische gesteente op aarde. Dit soort losse brokken worden veel verkocht in tuincentra. Er zitten grote holten in, omdat er gasbellen ontsnapten tijdens het afkoelen en stollen van de lava.
Basaltzuilen - Deze zeshoekige stenen bestaan ook uit basalt. Wanneer wat dikker basaltlava langzaam afkoelt en stolt, dan kan het in mooie zeshoekige zuilen splijten. In ons land worden basaltzuiltjes gebruikt om dijken te versterken.
Graniet - Dit is graniet, dat is een dieptegesteente. Dieptegesteenten ontstaan als magma diep in de aardkorst afkoelt. Magma koelt veel langzamer af dan lava. Daardoor kunnen stenen met vlekjes ontstaan. Die vlekjes zijn eigenlijk grote kristallen. Hoe langzamer het magma afkoelt, hoe groter de kristallen worden.
Vulkanische bom - Als een vulkaan klodders hete lava de lucht in spuugt, dan worden ze draaiend de lucht in geslingerd. De lava klodders koelen aan de buitenkant af, maar van binnen zijn ze nog enige tijd vloeibaar. De klodders lava worden vulkanische bommen genoemd.
Vulkanische broodbom - Bij het op de grond vallen is bij deze vulkanische bom de korst gebarsten, en wordt daarom ‘broodbom’ genoemd.
Vulkanische as - Vulkanische as kan zich veel verder verspreiden dan bommen. Soms heeft zelfs het vliegverkeer er last van.
Tufsteen - In aslagen die zich niet ver van de vulkaan hebben gevormd, kunnen de kleine asdeeltjes na verloop van tijd aaneenkitten. Zo ontstaat tufsteen, een gesteente dat is opgebouwd uit verharde vulkanische as.