Dit is het Nationaal Instituut voor Poolonderzoek in Tokio. Hier worden blokken ijs bewaard uit de top van de berg Fuji, op Antarctica. Het ijs van Antarctica bestaat uit vele lagen opgestapelde sneeuw. De oudste laag dateert al van 320.000 jaar geleden.
De uitgeboorde ijsblokken kunnen ons veel vertellen over de veranderingen van het klimaat op aarde. Het ijs wordt gesmolten en het water wordt vervolgens onderzocht op zuurstofatomen.
In het water blijkt soms het zuurstof 16 atoom te zitten, en soms het zuurstof 18 atoom, dat zwaarder is. Het zwaardere water met het zuurstof 18 atoom verandert moeilijker in sneeuw en ijs als het koud is. Het blijkt dat hoe lager de temperatuur is, hoe minder zuurstof 18 atomen er in ijs zitten.
Door onderzoek naar zuurstofatomen in verschillende lagen van het ijs, kwamen allerlei temperatuurschommelingen aan het licht. Ze ontdekten dat er drie ijstijden zijn geweest, hier aangegeven met de blauwe gebieden. Tijdens die ijstijden was het wel 10 graden kouder dan gemiddeld! Nu zitten we juist in een wárme periode, die 10.000 jaar geleden begon.