Beschuit, koekjes, zoutjes, mayonaise en zelfs tandpasta en shampoo. In bijna de helft van alle supermarktproducten zit ei. Hier in deze fabriek worden elke dag zo'n 3 miljoen eieren verwerkt. Kooi-eieren, scharreleieren, vrije- uitloopeieren, biologische eieren. Welk soort ei je ook nodig hebt, hier in deze fabriek worden ze klaargemaakt om verder te verwerken in al die producten. Hoe? Nou, ze maken er poeder van.
Hoe zorg je ervoor dat je 3 miljoen eieren per dag breekt en dat eigeel en eiwit gescheiden blijven? Nou, dat is een flinke klus. Kijk, daar gaan ze.
Ieder uur worden hier 270.000 eitjes gebroken. Dat gaat echt in een razend tempo. En van bijna alle eitjes wordt de eidooier gescheiden van het eiwit. Maar ja, hoe dan? Dit is de meedogenloze eierbreker. Hier, let op. Deze mesjes tikken tegen de schaal aan, die breekt, en vervolgens kun je met deze knijper de schalen uit elkaar duwen. Daardoor valt het eitje in het schaaltje eronder. Dat is de scheider. En ook dat is weer een heel handig apparaat.
Hier wordt de eierdooier in opgevangen en hier komt het eiwit in terecht. En dan precies op het juiste moment worden de bakjes leeggekiept. Eiwit bij eiwit. Eigeel bij eigeel. En mocht er nou tijdens het breken toch nog iets misgegaan zijn, dan komt het hier terecht, bij het zogenaamde heelei. En ook daar wordt poeder van gemaakt.
Ja, hoe doen ze dat? Die vloeistoffen worden onder hoge druk de droogruimte ingeblazen. Het wordt als het ware verneveld. En die nevel komt in een hele warme kamer terecht. Daar is het zo rond de 190 graden, waardoor het water uit die nevel verdampt. En uiteindelijk komt er uit die nevel een vaste stof gedwarreld als poeder.
Hier staan alle dozen klaar om opgehaald te worden. Dit is dus wat er overblijft van al die eieren waar we mee begonnen zijn.