Skateboarden is een oorspronkelijk Amerikaanse sport die 50 jaar geleden ontstaan is. De sport is ontwikkeld door golfsurfers die ook als er geen golven waren, wilden surfen. Dus gingen er wieltjes onder hun bord en hup het land op. Maar hoe wordt zo'n skateboard nou gemaakt? Alle grote skateboardmerken zitten in het buitenland. In Nederland zijn er daarom geen grote fabrieken die duizenden skateboards machinaal maken. Skateboards van Nederlandse bodem worden met de hand gemaakt. Zoals hier in de werkplaats van Jorrit. Hij maakt al 12 jaar skateboards en heeft er al honderden gemaakt. Als je nou zo'n skateboard gaat maken, waar begin je dan mee? Ik begin eigenlijk met het tekenen van de vorm van het skateboard op de plank. Een skateboard wordt niet uit 1 stuk hout gemaakt. Dat is namelijk niet zo stevig en een skateboard krijgt heel wat klappen te verduren. Daarom maakt Jorrit gebruik van meerdere dunne planken.
Wat je nu hier op legt, wat is dit?
Dit is glasvezel.
Glasvezel? Dit?
Dit doe ik tussen de lagen hout zodat het board steviger wordt en langer de juiste vorm behoudt.
Glasvezel ziet eruit als een lap stof maar is een heel sterk kunststof. Ideaal dus voor een skateboard. De lagen zijn nu op elkaar geplakt, maar moeten nog drogen. Om het nog steviger te krijgen, legt Jorrit hem in een pers. Het gaat in een grote zak, waar hij alle lucht uit zuigt. Zo trekt het vacuüm en worden de planken tegen elkaar aan geperst. Maar er gebeurt nog iets in de pers. Een skateboard is namelijk niet een kaarsrechte plank. Als je goed kijkt, zie je dat er een kromming in zit. Zou je board nou helemaal rechts zijn, net als deze plank, dan zou hij door het gewicht te veel doorbuigen en zelfs kunnen breken. Daarom legt Jorrit de planken op een mal. Dit is zo'n mal en als je goed kijkt, zie je dat hier ook zo'n bolling in zit. Als je die rechte plank over een mal heen perst, dan komt die kromming ook in de plank, dus je skateboard en wordt hij extra stevig. De gelijmde plankjes zitten in de pers en nou 24 uur wachten tot het weer droog is. Het is nu helemaal droog. Nu kan Jorrit de vorm uit het board zagen. Als Jorrit het board grof heeft uitgezaagd, kan hij voorzichtig de randen gaan schuren en hem precies op maat maken. Dan nog gaten boren waar straks de wielen ingeschroefd worden. Het skateboard heeft zijn vorm en het zou ook wel leuk zijn om er een leuk plaatje erop krijgt. Dus kunnen we hier niet een mooi Klokhuis board van maken?
Ja dat kan.
Maar hoe spuit je hier dan van die mooie rechte plaatjes op?
Dat doen we door middel van sjablonen. Dat is eigenlijk een omgekeerde sticker die op bord wordt geplakt en gespoten en alles wat open is, blijft op het bord staan.
Tadaa! Ons eigen Klokhuis board. Dankjewel Jorrit. Nou moeten er alleen nog wat wieltjes onder en wat griptape aan de bovenkant zodat ik er niet afglijd als ik straks 100 km/u ga. Ik heb nu een vet board, ik moet alleen nog even leren skaten.